18 жовтня - Україна увійшла до Ради Європи

Версія для друкуВерсія для друку

18 жовтня - Україна увійшла до Ради Європи

Рада Європи заснована у 1949 році та є найстарішою в Європі міжнародною організацією, діяльність якої сприяє співробітництву між усіма країнами Європи в області стандартів права, прав людини, демократичного розвитку, законності та культурної взаємодії. До її складу входять 47 держав. На відміну від Євросоюзу, Рада Європи не може видавати обов’язкові закони, однак ці дві міжнародні організації мають деякі загальні символічні атрибути, наприклад, гімн і прапор.

18 жовтня 1995-го року наша суверенна держава Україна офіційно увійшла до Ради Європи, що стало реальним індикатором розвитку демократичних процесів, показником дійсної відповідності її внутрішньої правозастосовчої практики міжнародним правовим стандартам.
Набувши членства в РЄ, Україна взяла на себе низку зобов'язань у сфері реформування чинного законодавства на основі норм та стандартів РЄ, зокрема прийняти відповідні закони та приєднатися до ряду конвенцій.
Переважною перспективою співробітництва України з Радою Європи стали подальша участь у реалізації програм співробітництва РЄ з державами Центральної та Східної Європи; використання широкого потенціалу РЄ, яке сприяєтиме реформуванню правової системи України. Також членство в РЄ відкриває для українських фахівців та науковців можливість бути у якості експертів РЄ до розробки та реалізації заходів, здійснюваних у рамках згаданих програм співробітництва РЄ. Важливою складовою у співпраці України та РЄ є активізація щодо участі представників України у робочих органах Комітету міністрів РЄ, діяльність яких пов'язана з розробкою нових міжнародно-правових документів та спільних програм співробітництва, механізмів їх імплементації, системи моніторингу за виконанням державами положень конвенцій РЄ, виробленням рекомендацій країнам-членам РЄ з різного кола питань тощо. 
Участь представників України в робочих органах Комітету міністрів РЄ розглядається як суттєвий елемент належного забезпечення інтересів нашої держави у цій організації.

.

 

Наверх ↑