2020 рік на Полтавщині оголошено роком медицини та будівництва

Версія для друкуВерсія для друку

2020 рік на Полтавщині оголошено роком медицини та будівництва

 Галузь охорони здоров’я в області буде однією з пріоритетних. Про це на апаратній нараді повідомив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Очільник області зауважив, що пілотний проєкт переходу на нову модель фінансування системи вторинної ланки медицини в Полтавській області можна вважати успішним.

«Із цього року Закон про медичну реформу повинен запрацювати повністю. Медичні послуги надаватимуть за новими правилами. На мою думку, Полтавщина готова до змін. З цими завданнями ми впораємося на відмінно. Також цього року в регіоні повністю оновиться автопарк «швидких». Область отримала 103 нові автомобілі», – зазначив Олег Синєгубов.

Голова Полтавської ОДА наголосив, що загалом завдання для Полтавщини, як для країни в цілому, досить серйозні.

«Їх ставить Президент України Володимир Зеленський. У пріоритетах глава держави визначив будівництво. Зокрема доріг, аеропортів, дитсадків, спортивних майданчиків. Вважаю, що Полтавська область до цього готова. Маємо чимало об’єктів, які повинні були здати минулого року. Однак через різні обставини нам це не вдалося. Маємо й об’єкти, будівництво яких розпочинаємо в 2020 році», – сказав Олег Синєгубов.

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації

У полтавських училищах впроваджують STEM-освіту, але деякі залишаються малокомплектними

 На нараді в голови Полтавської облдержадміністрації обговорили питання впровадження STEM-освіти в закладах професійно-технічної освіти області, як важливого напряму модернізації навчання.

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко розказала про здобутки у цій сфері, зокрема про придбання сучасного обладнання для 14 закладів профтехосвіти.

«STEM – це поєднання науки, технологій, інженерії та математики для однієї справи. Така освіта сприяє збільшенню кількості кваліфікованих робітників із вищим рівнем професійної майстерності, які креативно реалізовують власні ідеї, використовують інформаційно-комунікаційні технології, працюють із робототехнікою, – говорить Олена Харченко. – Департамент освіти і науки облдержадміністрації разом із роботодавцями провели моніторинг потреби у робітничих кадрах та визначили професії, які користуються попитом на ринку праці. Це слюсар, водій, швачка, електромонтер».

За три роки на Полтавщині відкрито 5 навчально-практичних центрів за рахунок коштів держбюджету на загальну суму 3 856,0 тисяч гривень із професій: «Зварник», «Швачка», «Слюсар», «Електромонтер». Відповідно до рекомендації ради стейкхолдерів було придбано сучасне STEM-обладнання у заклади освіти, де ведеться підготовка зазначених професій.

Протягом 2018-2019 років на STEM-освіту виділено і використано кошти у сумі 65 662,5 тисяч гривень із обласного бюджету та державного бюджетів. Для 14 закладів професійно-технічної освіти області придбано 63 комплекти STEM-обладнання: інноваційні кабінети природничо-математичної підготовки з інтерактивними засобами навчання, обладнання для автомобільної навчальної програми, для підготовки спеціалістів із виготовлення виробів із тканини, комплект навчального обладнання для вивчення електричних, електромонтажних робіт, комплект навчального обладнання для демонстрацій та практичного навчання слюсарній справі.

«Полтавщина гідно представила свої здобутки на міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті» минулого року в Києві, де полтавські професійно-технічні заклади здобули «золото», дві срібні медалі та дві бронзові», – повідомила Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Також за її словами, Полтавська область – одна з семи областей України, яка пройшла відбір до другого етапу Програми EU4Skills: Кращі навички для сучасної України щодо відбору закладів професійної (професійно-технічної) освіти для створення сучасних інноваційних Центрів професійної досконалості. Нині три заклади з Решетилівки, Кременчука, і Гадяча продовжують змагання у відкритому конкурсі.

Для наглядності на апаратній нараді директори Решетилівського професійного аграрного ліцею та Вищого професійного училища №7 м. Кременчука показали презентаційні матеріали про свої заклади та розповіли про здобутки.

«STEM-освіта – це чудово. Хотілося, щоб усі профтехучилища регіону мали таку гарну наповненість, таке обладнання, фінансування та держзамовлення, як у зразкових закладах, – говорить голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов. – За інформацією Міністерства освіти, зараз гостро стоїть питання малокомплектних навчальних закладів. Для цього потрібно приймати рішення, щоб не фінансувати збиткові проєкти. Це стосується і шкіл, і училищ, і навчальних закладів інтернатного типу».

Перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін повідомив про погану наповнюваність закладів професійно-технічної освіти. Нині середній показник завантаженості ПТУ по області складає – 41%.

«На одного учня в Решетилівському художньому ліцеї держава витрачає 111 тисяч гривень, тоді як в аграрному – всього 32 тисячі, – говорить Дмитро Лунін. – Не може бути в закладі 55 працівників і 66 учнів. У Лохвиці, наприклад, завантаженість училища – 20 %, ПТУ №32 – 20%. Прошу департамент освіти та науки підготувати план заходів щодо оптимізації усіх закладів освіти».

Із 2017 року мережа закладів професійної освіти Полтавщини вже скорочена із 42 до 36, що дало економію – 2 235 тисяч гривень на рік. У них навчається 9655 осіб. За останні 3 роки підготовлено 13,2 тисяч кадрів. Середній показник працевлаштування учнів ПТУ в області – 82,0 %.

На Полтавщині освоїли 70% коштів  із Фонду охорони навколишнього природного середовища

 Заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Ткаченко на апаратній нараді звітував про роботу установи за минулий рік. 

Зокрема зазначив, що одним із завдань Департаменту є планування природоохоронних заходів для фінансування з Фонду охорони навколишнього природного середовища. За звітний період було опрацьовано 154 запити на суму 265 820 138 грн.

«Фінансування та освоєння коштів із обласного Фонду минулого року здійснено на 70% від запланованих. Є підтвердження про використання 59,2 млн грн, що становить 70%. Перелік природоохоронних заходів на 2019 рік був визначений постійною комісією з питань екології та раціонального природокористування облради. Остаточне фінансування прийняли на черговій сесії. Розпорядниками коштів є 8 управлінь та департаментів ОДА. Станом на 2 січня Департамент отримав 103 запити фінансування на загальну суму 105 145 099 гривень», –  сказав Олександр Ткаченко. 

Він додав, що основні проблеми, які вирішував Департамент у 2019 році, – зменшення відсотку зарахування до обласних бюджетів екологічного податку.

Із 2018 року після набуття чинності Закону України „Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” зарахування більшої частини екологічного податку почали надходити до загального фонду державного бюджету і зменшилися зарахування до спеціального фонду обласних місцевих бюджетів.  Це спричинило зменшення фінансування. 

«У Полтавській області це призвело до того, що надходження до спецфонду охорони навколишнього природного середовища у 2017 році становили понад 91 млн грн, тоді як у 2018 та 2019 роках  – відповідно більше  58 млн та 48 млн грн, що на 33 та на 42 млн грн менше. При цьому кошторисна вартість природоохоронних заходів із кожним роком зростає. Тому виникає недофінансування природоохоронних заходів», – сказав Олександр Ткаченко. 

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зазначив, що обласна влада докладатиме всіх зусиль , щоб повернути 55% екологічного податку до спецфонду обласного бюджету.

 «Потрібно активізувати роботу у цьому напрямку. Будемо звертатися і до профільного комітету, до Уряду, щоб цю ситуацію змінити», – сказав голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

Свою позицію щодо екологічного податку висловив і голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

«Дійсно, у нас забирають екологічний фонд. Думаю, що ми сформуємо свою позицію щодо повернення екологічного фонду, який у нас був у 2017 році. Це абсолютно правильно. На жаль, екологія не стає кращою. Тому маємо за що боротися», – сказав він.

На Полтавщині освоїли лише 50% коштів, виділених Державним фондом регіонального розвитку

 На нараді у голови Полтавської облдержадміністрації обговорили готовність проєктів, що фінансувалися в 2019 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

В. о. директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Олександр Слободян повідомив, що фінансування відбулося по п'яти проєктах: реконструкція корпусу Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру; будівництво центру надання послуг у Полтаві; будівництво спортзалу Ромоданівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня; реконструкція спортивного залу з добудовою побутових приміщень Демидівської ЗОШ І-ІІІ ступеня; капітальний ремонт-термомодернізація Ліцею майбутнього в Омельнику.

«Загальний обсяг фінансування в 2019 році по вказаних проєктах із державного бюджету складає 165,6 мільйонів гривень. Станом на 1 січня використано 82 мільйони, тобто 50%, – повідомив Олександр Слободян. – Кошти ДФРР надходили згідно затверджених Міністерством розвитку громад і територій України пропозицій щодо розподілу бюджетних асигнувань. Аналіз помісячного освоєння цих грошей свідчить про прийняття недостатньо ефективних управлінських рішень, відсутність дієвого контролю попереднього керівництва Департаменту та безвідповідальність генпідрядників».

За словами в.о. директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства з червня по жовтень минулого року використано 29 585,773 тисяч гривень, тоді як за листопад-грудень – 52 684,880 тисяч гривень (64 % від загальної суми освоєння), у результаті частину коштів ДФРР повернуто в бюджет.

Далі Олександр Слободян відзвітував про стан готовності по кожному з об’єктів. Зокрема, у ІІ кварталі 2020 року планується завершення робіт з реконструкції Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру. Наразі його будівельна готовність складає 82 %. Нині завершують монтаж систем вентиляції, водопостачання, водовідведення, каналізації, електрообладнання та електроосвітлення, автоматичної пожежної сигналізації, пожежогасіння і мовного оповіщення.

У спортзалі Ромоданівської загальноосвітньої школи виконано фундаменти, виготовлено та змонтовано металевий каркас, улаштовано покрівлю.

Будівельна готовність реконструкції спортивного залу з добудовою побутових приміщень Демидівської ЗОШ – 15%.

А капітальний ремонт-термомодернізація будівлі Ліцею майбутнього в Омельницькій ОТГ вже завершений.

«Із метою забезпечення освоєння коштів ДФРР у повному обсязі планується проведення щоденного моніторингу виконання будівельних робіт та у разі невиконання зобов'язань генпідрядними організаціями застосування штрафних санкцій, посилена робота з органами місцевого самоврядування щодо вчасного співфінансування проєктів», – додав  в. о. директора Департаменту.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов назвав роботу з будівництва чотирьох вищевказаних об’єктів незадовільною:

«Це не припустимо, коли держава виділяє на область гроші, а ми їх із різних причин не використовуємо. По кожному незавершеному об’єкту будуть зроблені кадрові висновки й відповідні звернення до правоохоронних органів».

 

 

 

Наверх ↑