«2020 — рік виважених і відповідальних рішень», — В’ячеслав Негода про децентралізацію

Версія для друкуВерсія для друку

«2020 — рік виважених і відповідальних рішень», — В’ячеслав Негода про децентралізацію

«Україна — на завершальному та найбільш відповідальному етапі реформи місцевого самоврядування і на старті динамічного сталого розвитку громад і регіонів. Відправний пункт — місцеві вибори в 2020 році на новій територіальній основі громад і районів. Тож 2020 — рік виважених і відповідальних рішень». Про це сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій в Краматорську під час Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

«Чого ми хочемо досягти, завершивши реформу? Створити умови, в яких українці матимуть реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад», — сказав заступник Міністра.

Серед завдань, визначених Урядом для завершення реформи, — формування перспективних планів областей, які покриватимуть 100% їх території. Завершити цю роботу обласні державні адміністрації мають в першій декаді грудня. За словами В’ячеслава Негоди, перспективні плани стануть основою для створення спроможних громад із оптимальними мережами публічних послуг та сервісів. Він нагадав про обов’язкові критерії спроможності громад, визначених Методикою, які необхідно врахувати у ході формування перспективних планів:

  • нерозривність та географічна цілісність території громади;

  • на території громади проживає не менш як 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку;

  • на території громади розташований загальноосвітній навчальний заклад I-III ступеня, проектною потужністю не менш як 250 учнів.

«Щоб «зважити» спроможність громади, її  людський і фінансовий  потенціал для стійкого розвитку, ми запропонували ще оціночні критерії, які не є обов’язковими. Мова йде про чисельність постійного населення, що проживає в громаді, площу її території, про частку місцевих податків та зборів у доходах загального фонду бюджету громади та про індекс податкоспроможності бюджету громади», — сказав заступник Міністра.

Він також акцентував увагу на завданні формування оптимальні мережі соціальної інфраструктури у 100% територіальних громад.

Розуміючи важливість залучення громадян до участі у процесі прийняття управлінських рішень, Уряд планує внести зміни до законодавства про місцеві вибори в частині забезпечення представництва жителів у раді громади і громад — в обласній раді. Також планується прийняти Закон «Про місцевий референдум».

Завершальний етап реформи, за словами В’ячеслава Негоди, включає в себе переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу.

Дорожня карта  законодавчого забезпечення завершення реформи  передбачає, що ІІІ квартал 2020 року стане завершальним для прийняття необхідних законів та підзаконних актів.

Остаточну крапку в реформі поставлять місцеві вибори в 2020 році, які пройдуть на новій територіальній основі.

Довідка

Організатори Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»: Донецька обласна державна адміністрація, Луганська обласна державна адміністрація, Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство розвитку громад та територій України у партнерстві з Радою Європи в рамках Програми «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні»

Прес-служба мінрегіону україни

Наверх ↑