9 листопада – День української писемності та мови

Версія для друкуВерсія для друку

9 листопада – День української писемності та мови

Мова є душею нації, її генетичним кодом та  однією з найважливіших ознак нації. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями. 

Саме мова підтримує національну самосвідомість, має потужний масив писемності, історії та культури, яка нараховує багато тисячоліть  та підтримує у свідомості людини любов до рідної землі і повагу до себе.
Сучасний світ знає, що державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни.
Впевнений в тому, що Українська держава буде гарантувати своїй національній мові всебічну підтримку, зробить якнайбільше для того, щоб її престиж в нашому суспільстві зростав, вона міцніла й розвивалася разом із іншими мовами нашої вільної, багатонаціональної країни. 

Вітаю вас, дорогі земляки, з Днем української писемності та мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я України.

 

 

     Виконувач обов'язків голови районної

     державної адміністрації                                                                            О.ТЮТЮННИК

 

Наверх ↑