Більське городище покажуть у фільмі «Шлях заліза» на літніх Олімпійських іграх-2020 у Токіо

Версія для друкуВерсія для друку

Більське городище покажуть у фільмі «Шлях заліза» на літніх Олімпійських іграх-2020 у Токіо

На апаратній нараді в облдержадміністрації обговорили питання розвитку туризму в регіоні. Директор Департаменту культури і туризму ОДА Валентина Вождаєнко розповіла, що за рік зроблено нового у сфері туризму, та які ще туристичні «магніти» можуть зацікавити українців та іноземців відвідати Полтавщину.

Лідери туристичної галузі

Серед брендів області позицію в гастрономії зайняла галушка, а лікувально-оздоровчу – «Миргородкурорт». Послугами останнього підприємства щороку користується до 70 тисяч осіб (із них 20 % – іноземці).

Протягом 2019 року Департамент культури і туризму облдержадміністрації презентував 4 нові туристичні маршрути, присвячені Симону Петлюрі, Олександру Довженку, Григорію Сковороді та Гінцівській стоянці. У травні 2020 року відкриють ще один екологічний маршрут.

«Важливими туристичними «магнітами» є елементи нематеріальної культурної спадщини регіону, занесені до національного списку: унікальні техніки кераміки в Опішні Зіньківського району, вишивка білим по білому та квіткове килимарство у Решетилівці, – розповіла Валентина Вождаєнко. – Ці об’єкти були представлені минулого року на 9 всеукраїнських та 4 закордонних заходах туристичного та культурно-мистецького спрямування (Італія, Грузія, Польща) та на виставках у Києві, Харкові, Кропивницькому, Одесі, Ужгороді та Львові».

Одним із найбільш відвідуваних в області залишається Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні, який вдало доповнюють місцеві фестивалі «ОпішняСливаФест», «Борщик у глиняному горщику», «Бієнале художньої кераміки». Не відстає від нього Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, за результатами року його відвідало 214 тисяч туристів.

Почав розвиватися в області й промисловий та діловий туризм. Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат та підприємство ТІКО у Горішніх Плавнях активно приймають на виробництві екскурсії, передусім шкільні. Планується створення технопарку в Омельницькій ОТГ.

У Більську не вистачає музею, доріг та готелів. На думку Валентини Вождаєнко, найперспективнішими «магнітами» в області є археологічні пам’ятки.

«Три роки тому ніхто не міг і уявити, що історико-культурний заповідник «Більськ» за два дні фестивалю зможе зібрати до 20 тисяч туристів. У 2019 році фестиваль «Гелон-фест» це зробив, – розповіла Валентина Вождаєнко. – Проведення фестивалю на Більському городищі сприяло створенню малих архітектурних форм, об’єктів туристичної інфраструктури та дало можливість залучити до співпраці 40 представників бізнесу. Найбільшу фортецю скіфського часу в Європі треба розбудовувати далі й робити там єдиний туристичний комплекс».

У 2019 році на території Більського городища в межах майбутнього музею розпочалася реалізація проєкту «Інноваційно-технічне забезпечення туристичних об’єктів древнього міста Гелон». Передбачається облаштування Wi-Fi зони, встановлення камер відеоспостереження, забезпечення підсвітки валів, освітлення території завдяки сонячним електростанціям. Проєкт реалізується зусиллями Більської сільради та заповідника «Більськ». У 2019 році на реалізацію заходів використано 953 тисяч гривень. За пів року проєкт планується завершити.

У січні 2020 року заповідник «Більськ» подав заявку до Українського культурного фонду (програма «Знакові події») з проєктом «Етнофестиваль «Гелон-фест». У разі перемоги в гранті установа може отримати 4 мільйони 633 тисячі гривень.

«У грудні була зустріч із послом Греції в Україні, який зацікавився проведенням спільних розкопок у Більську, розбудовою   музею та обіцяв допомогти із видавництвом книг, – повідомив директор КУ «Історико-культурний заповідник «Більськ» Ігор Корост. – Улітку городище відвідав режисер із Японії Ясуюкі Муракамі. Відзнятий матеріал увійде до фільму «Шлях заліза», який презентують на відкритті Олімпійських ігор-2020 в Токіо».

За словами Ігоря Короста, крім необхідності будівництва науково-дослідного центру та сучасного музею в Більську, напливу туристів перешкоджає погано розвинена інфраструктура: стан дорожнього покриття і відсутність умов проживання для приїжджих.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький порадив Департаменту культури і туризму ОДА залучати бізнес до проведення фестивалів та розвитку інфраструктурних об’єктів навколо них.

Перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін повідомив, що цього року на просування туристичного потенціалу країни Кабмін планує виділити 240 мільйонів гривень.

«Полтавщина може отримати частку цих грошей, тому треба вчасно подати свої ініціативи, – сказав Дмитро Лунін. – Крім того, пропоную внести до обласної програми заходи з розвитку внутрішнього туризму. Ми знаходимося в дуже вигідному місці – поблизу Київської, Дніпропетровської, Харківської областей. Тому просто зобов’язані залучити на Полтавщину туристів із міст-мільйонників».

Довідка

Станом на січень 2020 року в Полтавській області у сфері креативних індустрій працює 5656 юридичних та фізичних осіб.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Полтавської обласної державної адміністрації

 

 

Наверх ↑