Додаткова оплачувана відпустка для учасників бойових дій та інвалідів війни

Версія для друкуВерсія для друку

Додаткова оплачувана відпустка для учасників бойових дій та інвалідів війни

Згідно із внесеними змінами до ст. 772 Кодексу законів про працю України та ст. 162 Закону України «Про відпустки» учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 р. № 3551-XII, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Окрім цього, до ст. 25 Закону України «Про відпустки» внесено зміни, відповідно до яких наступним категоріям працівників, за їх бажанням, надається в обов’язковому порядку відпустка без збереження заробітної плати:

  • учасникам війни, особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», - тривалістю до 14 календарних днів щорічно;

  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, статус яких встановлений відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», — тривалістю до 21 календарного дня щорічно.

За роз'ясненнями фахівців Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України, додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни визначена ст. 16-2 розділу III Закону "Додаткові відпустки у зв"язку з навчанням. Творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях", тому вона не належить до виду щорічних відпусток, а отже для неї не поширюються норми, передбачені для щорічних відпусток.

Дана відпустка, на відміну від щорічної, надається незалежно від відпрацьованого в році часу один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідченняи учасника бойових дій або інваліда війни. Отже, якщо таку відпустку не використано в поточному році, то на наступний рік вона не переноситься, грошова компенсація під час звільнення за неї не виплачується.  

Тому рекомендую особам, які мають статус учасника бойових дій чи інваліда війни, скористатися правом, визначеним законодавством, на відпочинок.      

Головний державний інспектор

управління Держпраці у Полтавській області  Наталія Ляшенко

 

 

 

Наверх ↑