Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує: Отруєння грибами: профілактика та перша допомога

Версія для друкуВерсія для друку

Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує:

Отруєння грибами: профілактика та перша допомога

Цьогорічна весна  і початок літа на Полтавщині були рясними на дощі. Погодні умови якнайкраще сприяють для росту грибів, а  чимало кременчужан  виїжджають до лісу на відпочинок і збирають їстівний продукт.  Щороку в нашій області реєструється від 10 до 45 випадків отруєнь дикорослими грибами.  В поточному  році в Полтавській області вже зареєстрований випадок отруєння дикорослими грибами .

Що ж призводить до біди?  Зупинимось  на   основних  причинах отруєнь:

Найчастіше отруєння людей дикорослими грибами пов’язані із вживанням пластинчатих отруйних грибів, зокрема, блідої поганки. Отрута цього виду грибів наскільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до смерті декількох людей.

Зробити помилку можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати.

Слід також наголосити, що багато їстівних грибів має своїх отруйних двійників. Наприклад, печериці їстівні мають отруйних родичів печерицю жовтошкіру, печерицю темно лускувату, маслюки звичайні – маслюків несправжніх.

Не можна виключати і отруєння людей їстівними грибами. Із-за властивості накопичувати в собі всі чинники екологічного неблагополуччя, вони стають небезпечними для здоров’я.

Отруєння можливі при їх неправильній, несвоєчасній кулінарній обробці. Неправильне приготування деяких грибів, які вважаються умовно-їстівними, часто є одним із важких етіологічних факторів грибних отруєнь. Багато  потерпілих стверджує, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим. Отже, засобів гарантувати безпеку зібраних вами грибів не існує.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Перша медична допомога при отруєннях дикорослими грибами:

Потерпілого слід госпіталізувати або викликати лікаря додому ,при цьому  акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби! Важливо – не втратити так званий „Золотий час”, тобто, проміжок часу від появи перших ознак захворювання до моменту надання першої медичної допомоги.

До приходу медичних працівників хворому щоб видалити токсини слід негайно  неодноразово промити шлунок. Для цього потерпілому треба дати велику кількість води кімнатної температури, до якої попередньо додають сіль або марганцівку, викликати  штучну блювоту. Після промивання шлунку хворого необхідно   напоїти холодним чаєм, злегка підсоленою водою. Для повного очищення кишечнику застосовують клізму.

Хворий до госпіталізації повинен дотримуватись постільного режиму, щоб не прискорився кровообіг. Категорично протипоказані алкогольні напої, які прискорюють всмоктування отрути.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення  людей за медичною допомогою.

Декілька порад і застережень тим, хто все ще намагається ризикувати власним здоров’ям:

Найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як продукту взагалі. Особливо небезпечні  пластинчаті гриби  (серед грибів, які спричинили отруєння в області на протязі останніх років 60% становлять саме  пластинчасті гриби (потерпілі стверджували, що вживали гриби, схожі на  печериці, зеленушки, сироїжки, тощо);

стережіться збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще не чітко виражені морфологічні властивості;

не порівнюйте зібрані гриби чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;

не дозволяйте збирати гриби дітям;

не вживайте гриби під час споживання алкогольних напоїв, це прискорює процеси всмоктування отрути;

не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях;

не купуйте гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, адже відро привабливих на перший погляд грибів може коштувати вам життя;

пам’ятайте, що навіть після проведення лікування, у багатьох потерпілих повного видужання та відновлення здоров’я не настає: наслідки грибних отруєнь спричиняють у потерпілих розвиток хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, особливо, токсичного гепатиту,  цирозу печінки, захворювань нирок, нервової системи тощо.

Будьте обережними й обачними! Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

 

Наверх ↑