Легалізація зайнятості населення та заробітної плати - важлива тема сьогодення

Версія для друкуВерсія для друку

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати - важлива тема сьогодення 

На даний час залишається актуальним питання щодо легалізації зайнятості населення та заробітної плати.

Урядом прийнято ряд рішень з даного питання, зокрема на виконання доручень Прем’єр-міністра України В. Гройсмана за результатами наради від 03.09.2018р. та Голови Державної служби України з питань праці Р. Чернеги від 11.09.2018р. щодо детінізації ринку праці, продовжується інформаційно-роз’яснювальна кампанія посадовими особами Управління Держпраці у Полтавській області спільно з територіальними органами ДФС, Пенсійного фонду України, Держархбудінспекції, Національної поліції, служби зайнятості та органами місцевого самоврядування про недопустимість відсутності оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Слід зазначити, що легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості є одним з ключових напрямків роботи Управління Держпраці праці у Полтавській області та міських (районних) робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. За січень-серпень 2018 р. по Полтавській області проведено 238 засідань обласної, міських та районних робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. На засіданнях заслухано 1226 роботодавців. Крім того, робочими групами здійснено 1683 обстежень. Всього за 8 місяців по Полтавській області за результатами роботи робочих груп легалізовано 2784 робочих місць.

Головними Державними інспекторами праці Управління Держпраці у Полтавській області проведено 686 заходів державного контролю, в ході яких було виявлено 666 працівників без належного оформлення, в тому числі 534 працівника, які виконували роботу на підставі цивільних договорів, що мали ознаки трудового договору. За результатами заходів державного контролю до суб’єктів господарювання Управлінням вжито заходи згідно наданих повноважень.

Попри те, що робота Управління та робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення у цьому напрямку дуже важлива і необхідна, громадяни повинні зрозуміти, що їм теж варто підключитися до вирішення цієї проблеми.

Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

Суспільство має усвідомити, що легалізація заробітної плати - це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас.

Шановні роботодавці!

Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти соціальну напругу, а громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо Вам невідкладно укласти належним чином трудові відносини з своїми найманими працівниками. У випадку ігнорування цієї вимоги до керівників підприємств і приватних підприємців контролюючі органи вимушені будуть застосовувати всі заходи впливу в межах їх компетенції.

Нагадуємо, що згідно ст. 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафної санкції в разі:

- фактичного  допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий день (в той час, коли фактично особа працює повний робочий день); виплати заробітної платні без нарахування та сплати ЄСВ - 111690 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

- порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі, має наслідком штрафні санкції у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (зараз це 11169 грн.);

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (наразі це 37230 грн.).

У разі, недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків розмір штрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (372300 гривень).

Шановні громадяни!

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення оптимального рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору (видання наказу про прийняття на роботу). У разі порушення роботодавцем вимог законодавства про працю кожен громадянин має право звернутися до Управління Держпраці у Полтавській області або до суду за захистом своїх конституційних прав.

 

Наверх ↑