ЛІСОВІ ПОЖЕЖІ

Версія для друкуВерсія для друку

         Лісові пожежі можуть виникати в суху спекотну погоду від необережного поводження людей з вогнем у лісі, через випалювання сухої трави поблизу лісових масивів, через удари блискавки тощо. Пожежі в лісах поділяються на низові та верхові.

         Лісові низові пожежі характеризуються горінням лісової підстилки, сухого трав’яного покрову без охоплення крон дерев. Верхові пожежі розвиваються з низових і характеризуються горінням крон дерев. Гасити такі пожежі надзвичайно важко.

         Оскільки у 95 % випадків причиною пожеж у лісах є діяльність людини, то відпочиваючи на природі, дотримуйтеся таких правил:

         - не кидайте сірників, що горять, і недопалків;

         - не розводьте багаття в пожежонебезпечний період у хвойному лісі;

         - розпалюйте вогнище лише на очищеному до шару ґрунту майданчику;

         - коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте його піском;

         - не залишайте склотару, розбите скло в місцях відпочинку, адже фокусуючи сонячні промені, вони можуть стати джерелом пожежі.

        Якщо починається пожежа, то її можна загасити водою, забити гілками листяних дерев або закидати землею. Якщо полум’я заввишки 1,5-2 м, то наближатися до нього не можна. Негайно повідомте про пожежу за телефоном 101.

        Якщо ви опинилися в осередку пожежі, то виходьте з небезпечної зони швидко, перпендикулярно до напряму руху вогню, прикривши голову одягом та захистивши органи дихання вологою бавовняною тканиною (носовою хусткою, майкою, сорочкою тощо).

        Якщо втекти від пожежі неможливо, вийдіть на галявину та дихайте повітрям біля землі – там воно менш задимлене. Увійдіть у водойму або накрийтеся мокрим одягом.

        Будьте обережні в місцях горіння високих дерев, бо вони можуть завалитися та травмувати вас.

        Після виходу із зони пожежі повідомте про місце, розмір пожежі місцеві органи влади, лісництво або пожежну службу

Наверх ↑