Медичні і культурні об’єкти та вирішення проблеми з питною водою – як минулого року працював Департамент будівництва ПОДА

Версія для друкуВерсія для друку

Медичні і культурні обєкти та вирішення проблеми з питною водою – як минулого року працював Департамент будівництва ПОДА

З липня 2017-го Управління капбудівництва ПОДА переросло у Департамент будівництва, що включив у себе ще два Управління – містобудування і архітектури та ЖКГ. Цей рік для Департаменту став плідним, а плани на майбутнє ще масштабнішими. Про них і розповів його директор Тимофій Голбан.

Тимофій Голбан, як правило, працює на об’єктах – перевіряє хід виконання робіт, спілкується з підрядниками. Сам він іноді жартує, що кабінетні наради проводить тільки у крайньому разі. Тому реальна можливість поспілкуватися з ним – під час однієї з поїздок.

Медичний рік Департаменту будівництва

Один із наймастабніших проектів 2018 – це реалізація програми Президента «Доступна медицина». Які результати є вже зараз?

Ми збудуємо в області 27 нових сільських амбулаторій. Я народився у Чутівському районі, тому, повірте, знаю не з чуток, на якому рівні там медицина. Класні спеціалісти є, а от умов для них не було.

Усього лише за 30% вартості громади, які долучилися до програми, отримають сучасні медичні заклади. В комплекті йтиме житло для лікарів та нові автомобілі.

Завдяки активності голови ПОДА Валерія Головка, нам одним з перших затвердили проекти амбулаторій. Почали будівництво з листопада, зараз в роботі вже 21 заклад. Автомобілі отримали. Цього року плануємо ввести в експлуатацію всі амбулаторії.

Які медичні проекти ще реалізовували цього року?

Ми продовжуємо будівництво кардіоцентру в Полтаві. Зараз там вже закінчують внутрішні роботи, обладнання закуплено, цього року будемо відкривати. Тільки уявіть, півтора року тому на цьому місці був котлован, а зараз 7-поверхівка!

Вже ввели в експлуатацію реконструйовану будівлю Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги, провели термомодернізацію Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру.

А оновлене нейрохірургічне відділення – це, як на мене, приклад того, якою має бути медицина у XXI сторіччі. Ми відремонтували всі приміщення, закупили сучасну апаратуру. Це відділення відповідає усім світовим вимогам, відчуваємо справжню гордість за нього.

18 об’єктів за рік

Скільки об’єктів взагалі ввели в експлуатацію?

Всього за цей рік відкрили 18 об’єктів. Серед них полігон твердих побутових відходів у Шишаках, новий спортивний зал Решетилівського професійного аграрного ліцею, реконструйована свердловина №1 водозабору «Полтававодоканалу».

Символічно, що у вісімнадцятому році і кількість об’єктів відповідна. Треба її збільшити у наступному (посміхається).

Здається, крім цього були й інші проекти, пов’язані з водопостачанням?

Всього цього року збудували 5 свердловин. 3 в межах проекту «Питна вода Полтавщини» і 2 в межах «Питної води України», упорядкували зони санітарної охорони ще в 5.

А в Опішні вже почали будувати найглибшу в області артезіанську свердловину. Старі там запісочилися, і якийсь час у людей йшла вода з піском.

Як ви думаєте, завдяки чому вдалося втілити стільки проектів за рік?

Це результат командної роботи. У голови адміністрації є чітка позиція – співпраця на всіх рівнях влади. Вдалося налагодити 100% взаєморозуміння з обласними депутатами. Валерій Анатолійович дуже влучно каже: об’єкти нашого Департаменту не мають політичної ознаки.

Звичайно, завжди хочеться ще більше. Але всі проблеми не вирішиш одним махом. Приємно, що з часом люди почали це розуміти. Громадськість – це наші партнери, і зараз ми разом рухаємося в одному напрямку.

А як щодо вашої ініціативи встановити скульптуру Вайнгорту?

Так, вже у 2019 плануємо реалізувати цей проект. Вайнгорт зробив для Полтави дуже багато. І ми маємо пам’ятати про нього.

2019 рік – продовження плідної роботи

Які вже є плани на 2019-й?

Насамперед треба закінчити те, що вже почали. Амбулаторії, свердловини, великі проекти – роботи ще багато.

Зовсім новий вигляд матиме площа перед Полтавською ОДА. Як тільки зійде сніг, ми почнемо її реконструкцію. Проект «Територія майдану» – це перетворення цієї площі у дійсно громадський простір. А поруч добудуємо сучасний ЦНАП.

Можете розповісти, які ще обєкти заплановані на цей рік?

Крім усього іншого, ми залучаємо 250 млн грн на 33 соціально важливі проекти. Серед них реконструкція будівлі рентгенкабінету Кременчуцького обласного онкологічного диспансеру, реконструкція сільського будинку культури у Гоголевому, реконструкція навчально-лабораторного корпусу ДНЗ «Гадяцьке вище професійне аграрне училище» в Гадячі.

Роботи попереду ще багато. Але ніхто ж і не планував зменшувати її кількість. Є ще й дороги, якими ми опікуємося з початку минулого року, але це тема для окремої розмови.

Прес-служба Полтавської ОДА

Наверх ↑