“Ми маємо допомогти родинам виховувати дітей у сім’ях, а не фінансувати інтернати” - Юлія Соколовська

Версія для друкуВерсія для друку

“Ми маємо допомогти родинам виховувати дітей у сім’ях, а не фінансувати інтернати” - Юлія Соколовська

Юлія Соколовська розповіла про впровадження сімейних форм виховання дітей на першому всеукраїнському Форумі добрих справ, організованому Інститутом розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр.

“Ви ніколи не задумувались, чому в європейських країнах немає інтернатів, а в Україні їх так багато? Сьогодні у 700 інтернатах проживає 100 тисяч дітей. При цьому 90% з них мають батьків. Робимо висновок, що сім’ям треба допомогти виховувати дітей, а не фінансувати інтернати”, сказала Юлія Соколовська, Міністр соціальної політики України.

За даними Міністерства соціальної політики близько 12 млрд грн щороку коштує утримування дитячих інтернатів, в основному це кошти місцевих бюджетів. При цьому лише 15% з цих грошей напряму фінансують потреби дітей, такі, як їжа та одяг. Решта коштів витрачається на утримування самих установ та персоналу. Ефект від виховання дітей у інтернатах незадовільний - близько 90% випускників не готові до самостійного життя, 50% схильні до правопорушень, 23% стають безхатченками, близько пловини мають затримки мовного розвитку або моторики.

“Сьогодні Міністерство соціальної політики вже заклало фінансові стимули для сімей, які беруть дітей під опіку, збільшило розміри виплат на кожну дитину. А з наступного року набуде чинності Закон України # 2671-VIII про профілактику складних життєвих обставин у сім'ях. Дуже розраховуємо і на підтримку теми сімейних форм виховання дітей громадянським суспільством, щоб досягнути амбітної мети - допомогти сім’ям виховувати майже сотню тисяч дітей”, резюмує Соколовська.

Довідково:

Форум добрих справ вперше відбувся у Києві за підтримки Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр. Він об’єднав близько 150 учасників з усієї України та понад два десятки спікерів - представників громадського суспільства з різних сфер.

Міністерство Соцiальної полiтики України

Наверх ↑