МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ ПОСТАНОВА 48

Версія для друкуВерсія для друку

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

04.08.2020                                              м. Київ                                                  48

Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації про-тиепідемічних заходів  в гуртожитках на період карантину в  зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СOVID-19).

Відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», на виконання пункту 17 постанови Кабінету Міністрів України  від 22.07.2020р. №641  «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» постановляю:

1. Затвердити Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів н гуртожитках в період карантину в зв'язку поширенням коронавірусиої хвороби (СOVID-19), що додаються.

2. Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, Київської міської, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

3. Ця постанова набирає чинності з 10 серпня 2020 року.

 

Заступник Міністра охорони здоров’я –

Головний державний санітарний лікар України                          В.ЛЯШКО

                                                                                               

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

постанова Головного державного

санітарного лікаря України

від  04.08.2020 р.   №48

 

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів н гуртожитках в період карантину в зв'язку поширенням

коронавірусиої хвороби (СOVID-19).

 

Ці Тимчасові рекомендації розроблені для гуртожитків всіх типів  (далі — гуртожитки) та повинні враховуватися власниками, керівниками та суб’єктами господарської діяльності з метою запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної  хвороби (СOVID-19).

1. У гуртожитку повинна бути визначена відповідальна особа, яка проводить щоденний температурний скринінг безконтактним методом усіх  працівникам перед початком робочої зміни та особам, які проживають у гуртожитку.

Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу  виявлено температуру тіла понад 37.2 С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.

При виявленні температури тіла понад 37.2 С у осіб, які проживають у гуртожитку, такі особи підлягають ізоляції в ізоляторі до отримання консультації медичного працівника.

2. На вході до гуртожитку або окремих його приміщень, необхідно:

розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;

організувати на вході до гуртожитку  місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активної діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність миття та дезінфекції рук (банери, наклейки тощо).

3.Перебування в приміщеннях  загального  перебування або користування (поза кімнатами) дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі, виготовленій самостійно). так. щоб були покриті ніс та рот.

4. В місцях потенційного скупчення осіб, які проживають у гуртожитку повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метри.

На робочому місці  черговою (вахтера) гуртожитку встановлюється захисний екран.  У раті неможливості встановлення захисного екрану, персонал має використовувати захисний щиток або окуляри.

5. Власник та адміністрація гуртожитку повинні забезпечити:

наявність щонайменше п'ятиденного запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками гуртожитку (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички):

постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах загального користування:

вологе прибирання місць скупчення проживаючих:

дезінфекцію поверхонь з якими контактують відвідувачі, у всіх громадських та службових зонах (столи, стільці, ручки дверей. кнопки ліфтів, роздягальні, сходи, перила тощо) кожні 3-4 годний, повторювати процедуру у будь-який час при забрудненні;

централізований збір використаних засобів індивідуального захисту. паперових серветок в окремі контейнери, урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами  з подальшою утилізацією;.

розміщення додаткових контейнерів, урн для засобів індивідуального захисту, паперових серветок в місцях загального користування  (холах, кори-дорах тощо);

контроль за використанням засобів індивідуальної захисту проживаючими в місцях загального користування та при переміщенні приміщенням гуртожитку (поза кімнатою);

обмеження масових зборів працівників та осіб які проживають у гуртожитку в закритих приміщеннях.

6. Працівники закладу зобов'язані:

регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години;

утримуватися від контакту з особами, які  мають, які мають симптоми респіраторних захворювань;

самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

7. При виявленні у осіб які проживають у гуртожитку . симптомів гострого  респіраторного захворювання або підвищення температури адміністрація невідкладно повідомляв заклад охорони здоров'я. який  надає медичну допомогу особам, що проживають в гуртожитку або медичний пункт, що обслуговує студентські містечка, гуртожиток за вживає невідкладних заходів щодо недопущення розповсюдження корона вірусної хвороби  СOVID-19 у гуртожитку.

При появі симптомів респіраторного захворювання та або підвищення температури у особи, що проживає  у гуртожитку, така особа підлягає ізоляції до отримання консультації медичного працівника

За умови багатомісного розміщеним, ізоляції підлягають  усі особи, що спільно проживали з нею.

8. При виявленні випадку корнавірусної  хвороби (СOVID-19) серед осіб, які проживають або перебувають в гуртожитках, працівники державних установ МОЗ епідеміологічного профілю проводять епідеміологічне розслідування випадку та встановлюють контактних осіб з урахуванням постійних контактів в місцях спільного побуту у спільному з хворим житловому блоці або секції, користування спільними приміщеннями.

9. Особи з підозрою на коронавірусну хворобу (СOVID-19) підлягають госпіталізації або самоізоляції у відповідності до галузевих стандартів надання медичної допомоги.

10. Контактні особи підлягають самоізоляції у відповідності до галузевих стандартів в сфері охорони здоров’я  та в порядку визначеному  постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби СOVID-19 спричиненої коронавірусом  SARS CoV-2».

11. Особам, шо          знаходяться на самоізоляції в приміщеннях гуртожитку, має бути забезпечено медичне спостереження, доставка харчових продуктів, медикаментів, засобів гігієни, особистих речей, з дотриманням необхідних протиепідемічних заходів.

12. Особам, що         знаходяться на самоізоляції в приміщеннях гуртожитку, у разі необхідності має бути надана медична допомога відповідно до Стандартів падання медичної допомоги хворим на СOVID-19.

13. Доступ до гуртожитку має бути обмежено на вході/виході який забезпечує доступ до  місць самоізоляції осіб.

14. Територіальні органи Національної поліції України або відповідні підрозділи Національній гвардії України після одержання інформації щодо встановлення режиму самоізоляції в гуртожитках невідкладно  вживають заходи щодо контролю за дотриманням   режиму  самоізоляції шляхом  забезпечення, за потреби чергування біля місць масової самоізоляції осіб, для оперативного реагування на випадки порушення умов самоізоляції, встановлення тимчасових пунктів базування. 

15. Власники, керівники та суб'єкти господарської  діяльності організовують і забезпечують супровід осіб, що проживають в гуртожитках та перебувають  в самоізоляції. шляхом надання допомоги у вигулі тварин, доставці продуктів харчування, засобів гігієни, лікарських засобів та медичних виробів.

 

 

 

Наверх ↑