Міністерство юстиції України розпочало проведення роз’яснювальної роботи щодо протидії булінгу, в рамках правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО”

Версія для друкуВерсія для друку

Міністерство юстиції України розпочало проведення роз’яснювальної роботи щодо протидії булінгу, в рамках правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО”                                                   

На сьогодні булінг є вкрай гострою проблемою, яка потребує негайного вирішення. Булінг – прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам. Це насильство, що діє на психіку, яке заподіює психологічну травму шляхом погроз або словесних образ, залякування, переслідування, якими навмисно викликається емоційна невпевненість.

Прийнято вважати, що булінг – це не лише моральне, інколи фізичне пригноблення слабшого, але все набагато складніше. Уже сьогодні виділяють чотири його різновиди:

1. Вербальний (словесний) - знаряддям якого служить голос (обзивання, дразнение, образливі прізвиська, поширення образливих чуток);

2. Фізичний -  прояв агресивного залякування з використання фізичної сили. Найчастіше застосовується до фізично слабших дітей

3. Соціальний - систематичне приниження почуття гідності потерпілого через ігнорування, ізоляцію, уникання, виключення

4.  Нині набирає обертів кібербулінґ. Це приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету. Діти реєструються в соціальних мережах, створюють сайти, де можуть вільно спілкуватися, ображаючи інших. 

            Соціальна структура булінгу, як правило, має три елементи, а саме:

- переслідувач, ініціатор (булер);

- жертва;

- спостерігач.

Жертви булінґу переживають важкі емоції – почуття приниження і сором, страх, розпач і злість. Булінґ вкрай негативно впливає на соціалізацію жертви, спричиняючи:

  • неадекватне сприймання себе – занижену самооцінку, комплекс неповноцінності, беззахисність;

  • негативне сприймання однолітків – відсторонення від спілкування, самотність, часті прогули у школі;

  • неадекватне сприймання реальності – підвищену тривожність, різноманітні фобії, неврози;

  • девіантну поведінку – схильність до правопорушень, суїцидальні наміри, формування алкогольної, тютюнової чи наркотичної залежності.

Буллерами, як правило, стають люди з низькою самооцінкою, які в минулому теж піддавалися психологічного насильства. Ними рухає прагнення самоствердитися за рахунок інших. Учні-буллеры, згідно зі статистикою, в майбутньому зв’язуються з криміналом і мають проблеми з законом. У дорослих, схильних до цькування інших, можуть розвиватися психосоматичні хвороби і депресія. У запущених випадках у буллеров спостерігаються поведінкові розлади та антисоціальна поведінка.

У школі вирішальна роль у боротьбі з булінґом належить учителям. Проте впоратися з цією проблемою вони можуть тільки за підтримки керівництва школи, батьків, представників місцевих органів влади та громадських організацій.                                                                Звертаємо увагу, що доки дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки. Пам’ятайте, якщо дитина порушує права іншої дитини, вчиняючи над нею насильство (булінг),батьки можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності.

Водночас відповідальність за деякі прояви булінгу (нанесення тілесних ушкоджень, побої, крадіжка та грабіж) наступає до досягнення дитиною 18 років.

Якщо Вам потрібна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером     0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

Якщо дитині потрібна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

Кременчуцький місцевий центр з надання   безоплатної вторинної правової допомоги

       м.Кременчук вул.Небесної сотні, 54

Прийом громадян: понеділок – п’ятниця з 09.00.-18.00

  (05366) 3-00-38

E- mail: kremenchuk.poltava@legalaid.pl.ua

 

 

 

Кременчуцький місцевий

центр з надання безоплатної

вторинної правової допомоги

 

 

 

Наверх ↑