МОН публікує п’ятірку популярних професій серед вступників професійної освіти 2020 року

Версія для друкуВерсія для друку

 МОН публікує п’ятірку популярних професій серед вступників професійної освіти 2020 року 

Водій автотранспортних засобів, кухар, електрогазозварник, кондитер та перукар – такою є п’ятірка найбільш популярних професій серед вступників до закладів професійної освіти у 2020 році.

Водночас вузькогалузеві професії або ж ті, що передбачають важкі умови праці, мають менший попит серед молоді. Таку інформацію подає Міністерство освіти і науки сьогодні, 15 вересня 2020 року, за оперативними даними з регіонів. 

Серед професій, які є технологічно складними та менш популярними серед вступників – машиніст трубоукладача, контролер харчової продукції або прокатник гарячого металу.

“Починаючи з 2011 року в рейтингу найпопулярніших професій залишається незмінною така п’ятірка лідерів. І це є зрозумілим, оскільки професії сфери послуг дозволяють випускникам, які мають за плечима лише виробничу практику, відкривати власний бізнес і отримувати високий дохід. У цьому році ми бачимо схожий запит. Насправді, у наших профтехах можна здобути 690 професій, але щороку більше 70% вступників обирають лише 10-15 з них. Саме тому ми  запустили окрему рубрику у Facebook, де пояснюємо переваги різних напрямів. Розповідаємо і про популярного візажиста, і про вузькопрофільного матроса” – коментує заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук. 

Кожен регіон має різну динаміку набору вступників за цими професіями. Наприклад,  в Івано-Франківській та Тернопільській областях одними з найзатребуваніших  є штукатур та перукар.  А на півдні – в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях – вступники надають перевагу професії тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. Серед чинників, які впливають на затребуваність конкретних професій – економічний розвиток регіону та локального бізнесу. 

Дізнатися більше про професії, які популярні у регіонах, можна за посиланням.

МОН

 

Наверх ↑