Мовчати не можна. Про домашнє насильство простими словами

Версія для друкуВерсія для друку

Мовчати не можна. Про домашнє насильство простими словами

В Україні проблема домашнього насильства практично не вивчалася. Тільки протягом останнього часу тема насильства у родині стали предметом публічного обговорення. Для того, щоб перемогти реальне зло, його треба зазнати, відкрито обговорити проблему та шукати шляхи вирішення. Причини ж того, чому, переважно, жінки не подають скарг у зв’язку з насильством, є тиск суспільних і родинних обставин та бажання зберегти відносини.

З січня 2018 року в Україні діє Закон України «Про запобігання та  протидію домашньому насильству», який визначив домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами.

Законом визначено коло осіб, на яких розповсюджується його дія, це не лише дружина, діти та чоловік, а й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які мають спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри

За проведеним опитуванням кожна 5 жінка в Україні в різний час була жертвою того чи іншого насильства. Страждають інколи і чоловіки. Втім, 90% постраждалих від насильства – саме жінки.

За І півріччя 2020 року в Полтавській області зафіксовано 2031 звернення з приводу домашнього насильства, що у три рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, з них 78 % - від жінок,
19 % - від чоловіків та 3% дітей.

Пандемія COVID-19 поглибила низку складних соціально-економічних викликів у суспільствах по всьому світу – особливо помітними стали проблеми гендерної та фінансової нерівності.

Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що найголовніше правило –НЕ МОВЧАТИ!

Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності. Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона знала, чи все у вас гаразд.

Для отримання екстреної допомоги необхідно звернутися за  номерами:

  • Екстрений виклик поліції «102» (цілодобово).

  • Гаряча лінія для жертв домашнього насильства в Україні «15-47».

  • Національна «гаряча» лінія  з питань запобігання домашнього  насильства, торгівлею та попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації Міжнародного жіночого правозахисного  0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на всій території України) або 116-123 (безкоштовно для дзвінків з мобільних телефонів).

  • Департамент соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації (0532) 63-28-72.

  • Міністерством внутрішніх справ України створено чат-бот #ДійПротиНасильства у месенджері Telegram, який допомагає запобігати домашньому насильству.

Чат-бот надає максимально вичерпну інформацію про домашнє насильство. За його допомогою можна викликати поліцію та "швидку", зв’язатися зі спеціалістами безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі.

Також чат-бот містить контакти інших служб допомоги, надає  визначення домашнього насильства та як йому протидіяти, роз’яснює повноваження органів і установ, котрі здійснюють надають допомогу із запобігання та протидії домашньому насильству.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко

 

Наверх ↑