На Полтавщині низький рівень епідемічної активності грипу та ГРВІ

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині низький рівень епідемічної активності грипу та ГРВІ

На нараді у голови облдержадміністрації обговорили стан захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та вжиття протиепідемічних заходів.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ, в усіх регіонах країни активність грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій зросла. Інтенсивний показник захворюваності – 682,2 на 100 000 населення, що на 43% більше від епідемічного порогу. Протягом п’ятого тижня на ГРВІ захворіла 260871 особа, із них 67,8 % – діти віком до 17 років.

«На Полтавщині маємо низькій рівень епідемічної активності грипу та ГРВІ. Показник захворюваності – 636 осіб на 100 тисяч населення, що на 21 % перевищує епідемічний поріг. Захворіло 8853 особи, із них – 5803 дітей, що становить 65 % від усіх хворих, – повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак. – Рівень госпіталізації хворих по області – 5%. Летальні випадки від грипу на Полтавщині не реєструвалися».

Особливостями епідемічного сезону 2019/20 року є домінування вірусів грипу А. В Україні серед підтверджених випадків грипу 69 – типу А(Н1N1), 8 – типу А (Н3), 5 – типу В.

В області під час проведення вірусологічних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» визначена переважна циркуляція збудників грипу А (Н1).

За інформацією Віктора Лисака, за наказами адміністрацій шкіл і рішеннями органів місцевого самоврядування станом на 6 лютого тимчасово припинено навчання в 75 школах області.

Лікарі наголошують, що навіть у епідсезон можна проводити щеплення проти грипу здоровим людям. Із початку сезону вакциновано 10659 осіб (0,76 % населення області). Проте недостатньо проводяться щеплення осіб із груп ризику. Із загальної кількості зробили щеплення особи з хронічними захворюваннями – 22 %, пенсійного віку – 9,16 %, особи, що перебувають у закладах тривалого догляду – 13,8 %, діти віком до 5 років – 13,5 %, персонал медичних закладів – 41,3 %, вагітні – 0,24 %. Для порівняння, кількість щеплень проти грипу в Білорусі – 41 % населення, у США – 39 %. Вакцинація вагітних вважається першочерговим завданням системи охорони здоров’я США: у 2018 році щеплено 53,6 %, у 2020 році очікується – 80 % (в Україні – 0,6 %).

Із вересня активізувалася інформаційно-освітня робота за цією тематикою серед населення. Медпрацівниками області використовують різні форми роботи: публікації, виступи у ЗМІ, індивідуальне консультування, факультативні форми навчання.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА зазначив, що потрібно ще створити консультативні пункти на базі лікувально-профілактичних закладів, бо більшість людей звертаються по телефону за консультаціями з питань грипу до служби екстреної медичної допомоги.

 

 

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю

Полтавської обласної державної адміністрації

Наверх ↑