На Полтавщині пройде обласний семінар-практикум для керівників пошуково-дослідницьких краєзнавчих об’єднань

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині пройде обласний семінар-практикум для керівників пошуково-дослідницьких краєзнавчих об’єднань

Семінар-практикум проходитиме 17 та 18 квітня. Тема заходу: «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді через призму краєзнавчих досліджень». Організатори — Полтавський обласний центр туризму та краєзнавства учнівської молоді (ПОЦТКУМ).

Дводенний семінар-практикум проходитиме на трьох локаціях. До обіду 17 квітня учасники працюватимуть на базі Лютенської загальноосвітньої школи — заслухають виступ заступника директора ПОЦТКУМ Галини Марюхно на тему: «Краєзнавство і туризм як ефективні засоби в національно-патріотичному вихованні дітей та молоді». Далі члени пошукового загону «Персть» та творчого об'єднання «Лютня» будуть ділитися своїми досягненнями у великій пошуковій роботі пов'язаній з дослідженням героїчної боротьбі наших пращурів за волю і незалежність. До 100-річчя Української революції вони виготовили карту «УНР. Герої Гадяччини» та розробили новий екскурсійний маршрут «Місцями кровавих подій української революції», на який запросять і учасників семінару. Під час роботи проведуть зустріч з знаним краєзнавцем, у минулому директором школи Іваном Чайкою, автором книги «Дзвони над Лютенькою».

У другій половині дня учасники семінару працюватимуть на базі Хитцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, де відбудеться практикум «Відродження народних звичаїв і традицій у творчій співпраці з етнографічним гуртом «Чорнобривці». Просвітницька робота історико-краєзнавчого музею «Перевесло».

За словами директора ПОЦТКУМ Станіслава Комісара цей захід вже став традиційним. Він дає змогу педагогам ознайомитись з кращим досвідом пошуково-дослідницької роботи в області, обмінятися інформацією, налагодити зв'язки для того, щоб мати змогу відвідати музеї при закладах освіти, прокласти маршрути нових експедицій.

Наступний і завершальний день семінару, керівники пошуково-дослідницьких краєзнавчих об’єднань проведуть у Полтаві — працюватимуть на базі ПОЦТКУМ. Вони заслухають виступи методиста ПОЦТКУМ Наталії Бровко на тему: «Організація пошуково-дослідницької роботи в рамках всеукраїнських краєзнавчих експедицій» та методиста ПОЦТКУМ Юлії Ярошенко, тема виступу якої: «Процес декомунізації в музеях. Створення розділів, присвячених воєнним діям на Сході України. Вимоги до експонування та зберігання зброї».

У ході семінару учасники також заслухають виступ керівника гуртків ПОЦТКУМ Євгенія Копильця на тему: «Теоретична та практична підготовка до туристсько-краєзнавчих експедицій» та виступ заступника директора ПОЦТКУМ Галини Марюхно на тему: «Забезпечення безпеки учасників туристсько-краєзнавчих експедицій».

Юлія Комісар, методист центру туризму і краєзнавства, розповість учасникам семінару про історико-культурні пам’ятники рідного краю та надасть рекомендації щодо організації екскурсій.

 

Наверх ↑