На Полтавщині в будинках-інтернатах проживає понад 2 тисячі підопічних

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині в будинках-інтернатах проживає понад 2 тисячі підопічних

Впродовж багатьох років в області забезпечується стала робота 14 будинків-інтернатів (пансіонату) два з яких – дитячі, чотири – для постійного проживання одиноких осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, вісім – психоневрологічних.

  На сьогодні в цих закладах проживає понад 2 тис. осіб. Для підопічних створено належні умови проживання та реабілітації – за кошти обласного бюджету відремонтовано житлові кімнати, облаштовано місця для прогулянок та відпочинку, придбано обладнання для надання реабілітаційних послуг, умови проживання в установах наближено до домашніх.

   Громадяни, які влаштовуються до інтернатних установ мають, переважно, хронічні захворювання, інвалідність. Підтримання їх стану здоров'я, полегшення перебігу хронічних хвороб – пріоритет в роботі таких закладів.

  Середній вік підопічних будинків-інтернатів загального типу – 85 років, що є свідченням належної організації надання соціальної послуги з догляду в цих установах.

  З 2007 року у будинках-інтернатах створено та діють відділення медико-соціальної реабілітації, які сприяють підтримці здоров'я підопічних, відновлення їх оптимального фізичного, інтелектуального, психічного і соціального рівня життєдіяльності із застосуванням індивідуального та диференційованого підходу. Це і відновна терапія, магнітотерапія, різні види лікувальної фізкультури, фіто та аромотерапія, заняття з арт-терапії, різні види масажу. На сьогодні користується попитом сучасне реабілітаційне обладнання: апарат для розробки руху суглобів, вертикалізатори, УВЧ-терапія, СВЧ-терапія, діодинамічні токи, вібромасажер стоп.

  Значно полегшують проведення гігієнічних процедур ліжково хворим підопічним спеціальні пересувні ванни, підйомники стаціонарні, кошики для переносу, каталки для транспортування ліжково хворих для прогулянок на свіжому повітрі. Із застосуванням цього обладнання значно покращилось обслуговування та зменшилось навантаження на персонал.

   Пріоритетним і на далі залишається питання термомодернізації будівель, спальних корпусів будинків-інтернатів, що дає можливість економити бюджетні кошти та мати комфортні умови для підопічних.

  Законом України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року №2671-VIII визначено, що надання соціальних послуг в будинках-інтернатах може бути як безкоштовним, так і на платній основі. На безоплатній основі до будинку-інтернату мають право на влаштування діти з інвалідністю, особи з інвалідністю I групи, особи, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів (3424 грн.). Диференційований підхід до оплати послуг застосовується до осіб, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми, але не перевищує чотири прожиткові мінімуми (3424 грн. – 6848грн.). На платній основі до інтернатної установи мають право влаштуватись особи, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує чотири прожиткові мінімуми (6848 грн.). У вартість послуги включено чотириразове харчування підопічного, цілодобову медичну допомогу, надання соціальних та реабілітаційних послуг. Щоб влаштуватися до інтернатного закладу, слід звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання, подати відповідні документи, пройти медичний огляд.

  В умовах проведення децентралізації влади та модернізації системи місцевого самоврядування важливо зберегти напрацьований досвід, зокрема, функціонування відділень стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіальних центрів, яких в області діє 8, де проживає 149 громадян похилого віку.

  Згідно Концепції реалізації державної політики соціального захисту населення та захисту прав дітей, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2020 року № 1057-р, як пріоритет, ми розглядаємо питання відкриття міні «будинків захищеної старості» на рівні ОТГ. Вже три з них працюють в Семенівському, Шишацькому, Кременчуцькому районах. Заплановано відкриття ще 15 таких закладів. Вважаємо, що така ініціатива є гуманним відношенням до людей, які все життя пропрацювали в громаді, а коли залишились не здатними жити без сторонньої допомоги, потребують догляду та шанобливого відношення.

Департамент соціального захисту населення

 

 

Наверх ↑