«Наше завдання – забезпечити райони належною системою оповіщення», – Олег Синєгубов

Версія для друкуВерсія для друку

«Наше завдання – забезпечити райони належною системою оповіщення», – Олег Синєгубов

Три нові системи оповіщення встановили в Полтаві на дахах облдержадміністрації та Управління цивільного захисту ОДА. Сигнал до системи надходитиме бездротовою мережею.

Про це повідомив начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Віктор Стеблянко на апаратній нараді.

«Ці системи енергонезалежні. Працюють від сонячних батарей. Вони використовують кілька каналів для зв’язку зі світом. Також є функція перевірки сирен. Такі системи повинні мати всі ОТГ. Одна коштує 40 тисяч гривень. Однак, не варто забувати й про старі сирени, вони мають потужніше звукове навантаження і їх чути в більшому радіусі. Недолік – немає мовного повідомлення», – сказав Віктор Стеблянко.

Він додав, що попередня система була введена в експлуатацію в 1980-х роках і потребує технічного обслуговування. Крім того, відбулись зміни в чинному законодавстві, яким визначаються основні засади в сфері організації оповіщення цивільного захисту. Насамперед, це визначення нового класу систем оповіщення, а саме, місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення (МАСЦО) «Сигнал-М». Дані системи повинні бути створені у районах, містах, об'єднаних територіальних громадах області. Нині вже розробляють відповідні положення.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зауважив, що потрібно розробити спеціальну програму, аби забезпечити райони належною системою оповіщення.

«Ми повинні йти в ногу з часом. Нам потрібно розробити обласну комплексну програму, яка б нині виявилася найефективнішою. Відпрацювати відповідний напрямок. Наше завдання – забезпечити райони належною системою оповіщення. Звісно, стара система має місце, але ми всі бачимо, що вона втрачає актуальність», – сказав Олег Синєгубов.

Також Віктор Стеблянко наголосив, що на Полтавщині скорочується кількість радіоточок.

«5 років тому на території області було 35 тисяч радіоточок. Нині залишилося 23 тисячі. Процес зменшення радіоточок – незворотній. Наприклад, в Одеській області не залишилося жодної. Працюємо з ОТГ і районами, щоб люди купували FM-приймачі і в такий спосіб отримували інформацію. Полтавщина покрита сигналом на 97%»,– сказав Віктор Стеблянко.

Загалом на території області є 422 сирени, 354 вуличні гучномовці, майже 23 тисячі радіотрансляційних точок проводового мовлення.

Цьогоріч провели 51 технічну перевірку працездатності територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення. Підсумки комплексної річної технічної перевірки показали повну працездатність системи.

Наверх ↑