ОБЕРЕЖНО - ГРИБИ!

Версія для друкуВерсія для друку

ОБЕРЕЖНО - ГРИБИ!

Початок осені – сезон збирання грибів, однак, окрім користі, вони можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям.

     Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження.

 

До смертельно отруйних грибів відносяться:

 

- бліда поганка (мухомор зелений);

-  сірчано-жовтий;

- волоконниця Патуйяра, плютка.

 

До дуже отруйних грибів відносяться:

 

- мухомор білий;

- мухомор червоний;

- мухомор пантерний.

 

До просто отруйних грибів відносяться:

 

- опеньок цегляно-червоний, несправжній;

- печериця рудіюча.

 

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА,  ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

 

- збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

- гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не   

  збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

- краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

- вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам

  гриб – одразу ж викиньте його;

- ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

- зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в

  цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

- варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння,

  скільки кількість зміненої води;

- при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших

  харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих

  консервів;

- при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи

 день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти

 гриби не рекомендується.

 

Що ж спричинює отруєння?

 

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Ознаки отруєння грибами:

 

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

 

Перша медична допомога при отруєнні грибами.

 

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

 

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

 

 

 

Наверх ↑