ОФІЦІЙНИЙ КОМЕНТАР ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ ПОСТАЧАННЯ» щодо короткочасного переведення споживачів на Постачальника останньої надії (ПОН)

Версія для друкуВерсія для друку

ОФІЦІЙНИЙ КОМЕНТАР ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ ПОСТАЧАННЯ»

щодо короткочасного переведення споживачів на Постачальника останньої надії (ПОН)

Для забезпечення виконання зобов’язань перед учасниками газового ринку існують гарантійні інструменти. Для постачальників це — фінансове забезпечення транспортування газу мережами Оператора газотранспортної системи (раніше АО «Укртрансгаз»). Для розрахунку цього фінансового забезпечення нормативно введена формула, на яку впливає базова ціна газу. Її встановлює Оператор газотранспортної системи самостійно. В разі нестачі у постачальника фінансового забезпечення (навіть на 1 гривню) Оператор ГТС автоматично не підтверджує номінацію постачальнику і всі його споживачі автоматично випадають на 2 дні на Постачальника останньої надії (наразі це – «Нафтогаз України»).  До речі, цю норму було пролобійовано самим «Нафтогазом».

Нещодавно (у неділю) виникла ситуація, коли ціна фінансового забезпечення була маніпулятивно збільшена Оператором ГТС. Через ці раптові зміни у ТОВ «Кременчукгаз Постачання» не вистачило фінансового забезпечення, вартість якого збільшилася до 1,5 млн. грн. Нестача ТОВ «Кремечукгаз Постачання» склала 60 тис. грн. Тому всі споживачі автоматично перейшли на 2 дні на Постачальника останньої надії («Нафтогаз України»). До понеділка цю нестачу було ліквідовано і фінансового забезпечення вистачало для продовження постачання. Проте Оператор ГТС вже перевів наших споживачів на дводенний термін. І підвищив на цей період вартість газу для споживачів до 5,5 грн за куб. В то час, коли ТОВ «Кременчукгаз Постачання» реалізовував газ для населення в жовтні 2020р за нижчою ціною - 5,39 грн за куб.

Законодавство на ринку природного газу постійно змінюється, ускладнюється для постачальників та транспортних організацій. Наразі ТОВ «Кременчукгаз Постачання» зробило висновки з цієї ситуації і звернулося через профільну Асоціацію з проханням змінити законодавство та встановити перехідний період для врегулювання подібних ситуацій. 

І ще раз наголошуємо, що за газ необхідно платити вчасно. ТОВ «Кременчукгаз Постачання» буде вимушене ініціювати відключення споживачів, які протягом тривалого періоду не сплачують за газ. Наразі розглядається можливість відключення близько 6500 боржників.

Також хочемо зазначити: всі побутові споживачі, що вчасно сплачують за спожитий газ, будуть забезпечені природним газом в опалювальний період за сприятливими цінами!

ТОВ «Кременчукгаз Постачання» створює всі умови для надійного і безперебійного постачання газу населенню.

 

 

 

Наверх ↑