ПЕНСІЙНИЙ ФОНД закликає до легалізації заробітної плати населення

Версія для друкуВерсія для друку

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД 

            закликає до легалізації заробітної плати населення

Офіційне працевлаштування підвищить престиж та репутацію роботодавця в очах працівників, знизить плинність кадрів, збільшить конкуренцію за робоче місце і допоможе залучити професійні кадри. Як правило, при виборі робочого місця працівник зацікавлений працювати там, де він захищений офіційно. Крім того, роботодавець буде застрахований від нестачі робочих рук, оскільки саме офіційний трудовий договір є запорукою впевненості працівника у сталості відносин і наявності роботи і доходу.

Відповідно до статті 265 КзпУ, за порушення законодавства про працю встановлено фінансові санкції від 1 до 30 мінімальних зарплат (141690 грн.) Розмір санкції за порушення законодавства (за одного незадекларованого працівника) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2020 році дорівнює 47230 грн. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 141690 грн.

Припустимо, середньомісячний розмір нарахованої заробітної плати працівника, за даними 2019 року складає 10497 грн., розмір ЄСВ 2309грн. (10497*22%) або 27708 грн. на рік. Тому, не варто втрачати всі переваги, які дає офіційне оформлення працівників, наражуючи себе на ризик втрати до 141690 грн.

Нагадуємо, що всі громадяни мають змогу зареєструватися на офіційному порталі Пенсійного фонду України www.pfu.gov.ua та контролювати не тільки свій офіційний розмір заробітної плати, а і факт сплати внесків роботодавцем, що дає підстави в подальшому підтвердити страховий стаж.

           

 

Наверх ↑