«Перевірся на ВІЛ та гепатит. Не зволікай!»

Версія для друкуВерсія для друку

«Перевірся на ВІЛ та гепатит. Не зволікай!»

Мета осіннього Європейського тижня тестування – попри пандемію коронавірусу збільшити кількість усвідомлених тестувань на ВІЛ та вірусні гепатити В і С. Із цього приводу наше інтерв’ю з в.о. директора КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я» Ніною Дурдикулиєвою.

- Ніно Іванівно, якою є кінцева мета усіх заходів, передбачених Європейським тижнем тестування на вірусні гепатити та ВІЛ?

- Проведення Європейського тижня тестування на ВІЛ запроваджено в Україні з 2013 року. А з 2015 року у рамках цього тижня проводиться тестування не лише на ВІЛ, а й на маркери гепатиту В і С.

Протягом тижня, з 20 по 27 листопада ми, по-перше, плануємо переконати якомога більше людей у тім, що хворіти на ВІЛ та гепатити можуть не лише певні категорії населення  – у зоні ризику перебуває кожен із нас. І за певних обставин захворіти може кожен. Також хочемо донести якомога більшій кількості населення: гепатит – виліковний! Чим раніше його діагностувати, тим ефективнішим і результативнішим буде лікування. Натомість знають про свій позитивний статус лише 20 відсотків інфікованих тепатитом С і лише 9 відсотків інфікованих гепатитом В українців.

Ще одна мета – розповісти людям, що Україна закупила достатню кількість ліків проти гепатиту С. Серед мешканців області досі побутує міф, що ліки дуже дорогі (як для дорослих, так і для дітей), що лікування гепатиту – недоступне. Насправді гепатит С можна вилікувати вже за 3-6 місяців! Лікування якісне, ефективне. І найголовніше – безкоштовне! Цьогоріч в Україні є майже 30 тисяч курсів для лікування гепатиту С. А люди цього не знають. І свого статусу також багато з них не знають.

Тож кінцева мета Європейського тижня тестування – попри пандемію коронавірусу максимально  збільшити кількість тих, хто отримує лікування проти гепатиту С за державною програмою.

- Де можна пройти експрес-тестування на вірусні гепатити та ВІЛ?

- У співпраці з БО «Світло надії» протягом Європейського тижня тестування наш Центр буде сприяти обстеженню швидкими якомога більшої кількості населення – щоб визначити якнайбільше людей, які досі не підозрюють про свій позитивний статус. Під час тестування буде дотримано конфіденційність. Соціальні працівники наших партнерів , БО «Світло надії», здійснюватимуть із дотриманням карантинних вимог як дотестове, так і післятестове консультування. Будемо поширювати інформаційні матеріали, друковану продукцію про фактори ризику виникнення цих захворювань та шляхи запобігання.

На жаль, через карантинні обмеження масові акції з експрес-тестування на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію, як ми робили це раніше, неможливі. Проте швидкі тести на вірусні гепатити та ВІЛ наразі доступні для кожного мешканця області. Пройти таке обстеження можна у свого сімейного лікаря, в кабінетах «Довіра» центральних районних лікарень, у центрі СНІДу та в багатьох інших лікувально-профілактичних закладах області.

Мільйони людей у світі живуть із ВІЛ повноцінним та здоровим життям. Вчені вже довели, що тривалість життя людей із ВІЛ не відрізняється від тривалості життя людей без ВІЛ. Але це можливо лише за двох умов – знати, що в тебе ВІЛ та систематично приймати лікування.

- На які цільові аудиторії спрямована інформаційна кампанія цьогорічного Європейського тижня тестування?

- Згідно з прийнятою в Україні «Державною  стратегією протидії ВіЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року» заплановано попередити 90% нових випадків вірусного гепатиту, виявити 90% від загальної кількості інфікованих та 90 відсоткам з них забезпечити ефективне лікування. 

Тому звертаємося  і до молоді, яка часто змінює сексуальних партнерів і не користується запобіжними засобами, відвідує салони краси із сумнівною якістю обслуговування; і до дорослих людей із «бурхливою» юністю; до тих, хто переніс переливання крові, особливо у 90-х роках; до працівників комерційного сексу, тих, хто вживає ін’єкційні наркотики; до чоловіків, мають секс із чоловіками; до усіх свідомих людей, котрі не входять до жодних цільових груп населення. Захворіти на ВІЛ та вірусний гепатит може кожен. Виділити 15 хвилин свого часу і пройти тестування також може кожен.

«Не дай вірусам шанс»! «Перевірся на ВІЛ та гепатит С», «Гепатит С – виліковний. Ліки – є!» – такі меседжі цьогорічного Європейського тижня тестування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наверх ↑