Полтавців вчать зберігати нематеріальну культурну спадщину за нормами ЮНЕСКО

Версія для друкуВерсія для друку

Полтавців вчать зберігати нематеріальну культурну спадщину за нормами ЮНЕСКО

Лише 5 років тому в Україні почали реєструвати та вивчати елементи нематеріальної культурної спадщини (НКС). У національному списку полтавських таких три – це вишивка білим по білому, килимарство та опішнянське гончарство. Ще 12 елементів занесли до регіонального реєстру нематеріальних цінностей. Але працівники культури певні, що найцікавіші елементи їм ще доведеться виявити.

11 липня на базі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбувся семінар для працівників районних відділів культури та центрів народної творчості, мета якого навчити ідентифікувати та охороняти нематеріальну спадщину. Адже в Україні майже немає вишів, які готують подібних фахівців. Ця галузь зовсім нова.

- В законах охорона нематеріальної спадщини недостатньо відображена, – говорить голова експертної ради з питань культурної спадщини при Міністерстві культури України Ілля Фетисов. – Так як робота для нас нова, кошти в держбюджет не закладені, для працівників культури це додаткове навантаження, яке не оплачується. Тому мають створюватися місцеві програми, щоб на місцях виділяти кошти на охорону та розвиток нематеріальної культурної спадщини.

Ілля Фетисов як міжнародний фасилітатор (експерт) ЮНЕСКО з конвенції про охорону НКС розповів полтавцям базові міжнародні аспекти збирання і зберігання НКС, як має відбуватися інвентаризація нематеріальних цінностей. І наголосив, що елемент НКС може бути різним (пісня, вишивка чи кулінарний рецепт), але він має бути сучасною практикою.

-  Це не ті традиції, яких дотримувалися бабусі у минулому столітті, а зараз забуті. Це те, що роблять сучасники, – говорить Ілля Фетисов. – Якщо гадяцька синя вишивка нині популярна і використовується, то так – це нематеріальна культурна спадщина. Ми її зареєструємо і не дамо залишитися в пам’яті, а збережемо на віки.

За 5 років Центр народної творчості й культурно-освітньої роботи зареєстрував 12 полтавських елементів НКС на регіональному рівні. Це й обрядові лубенські пісні, і гадяцька вишивка, і карлівські писанки, а також плетіння з червоної лози, технологія випікання хліба з хмелю чи воскові весільні вінки.

- Але скільки всього ще можна включити хоча б до обласного списку нематеріальної культурної спадщини! – говорить директор Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації Валентина Вождаєнко. – Тому в 2019 році ми разом із Центром народної творчості започаткували конкурс-огляд НКС «Народні джерела». Восени підіб’ємо його підсумки, і, я сподіваюсь, зареєструємо ще багато елементів нематеріальної спадщини, яка в майбутньому буде оцінена на національному та міжнародному рівнях.

 

 

Наверх ↑