Полтавщина готується до святкування ювілею Григорія Сковороди

Версія для друкуВерсія для друку

Полтавщина готується до святкування ювілею Григорія Сковороди

Згідно з постановою Верховної Ради України від 11.09.2020 № 4084 «Про відзначення 300-річчя дня народження Григорія Сковороди» ювілей видатного українського філософа-містика, богослова, поета, педагога відзначатимуть у 2022 році на державному рівні.

В облдержадміністрації в онлайн-режимі відбулася спільна нарада з обговорення підготовчих робіт до відзначення ювілею. У ній взяли участь перший заступник голови ОДА Дмитро Лунін, заступник голови ОДА Катерина Рижеченко, народний депутат України Анастасія Ляшенко, голови Чорнухинської ОТГ і Лохвицької РДА, керівники структурних підрозділів облдержадмінстрації.

«Це подія, яка прославить не лише Чорнухи й Полтавщину, а й Україну на міжнародному рівні. Розраховую, що нам вдасться залучити державні, обласні й місцеві кошти та провести реконструкцію і ремонт низки об’єктів, які пов’язані з батьківщиною нашого земляка. Наступні два роки конструктивно й системно працюватимемо в цьому напрямку», – сказала Анастасія Ляшенко.

Зокрема, на засіданні обговорили ремонт і реставрацію Чорнухинського літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди та Лохвицького краєзнавчого музею імені Г.С. Сковороди, ремонт і будівництво доріг до об’єктів, пов’язаних з філософом.

Як зазначив Дмитро Лунін, також варто привести до ладу пам’ятник Григорію Сковороді в Чорнухах.

«Сковорода був видатним філософом. Варто до 300-річччя зібрати науковців із різних країн і провести міжнародну конференцію. Також вважаю, що потрібно системно підійти до відзначення ювілею. Головне не просто відремонтувати будівлі, потрібно, щоб якомога більше людей відвідали Чорнухи та долучилися до цієї події», – сказав Дмитро Лунін.

Полтавська облдержадміністрація долучиться до організації. Буде створено організаційний комітет, який розробить план заходів із відзначення ювілею.

«Щоб почати роботи та мати можливість залучити кошти бюджетів різних рівнів, потрібно мати проєктно-кошторисну документацію. Це є основа подальшої роботи» – сказала Катерина Рижеченко.

Серед запланованих заходів – презентація міжрегіонального маршруту, що пролягає через Полтавську, Харківську та Сумську області, створення книжкових тематичних виставок та документального фільму про мандрівного філософа. Презентація ювілейного конверту та ювілейної монети, започаткування обласної премії імені Григорія Сковороди, проведення міжнародної наукової конференції.

 

 

 

 

Наверх ↑