Полтавщина втретє бере участь у Форумі видавців

Версія для друкуВерсія для друку

Полтавщина втретє бере участь у Форумі видавців

У Львові стартував Форум видавців. Цьогоріч він ювілейний – 25-й за ліком. На урочистому відкритті дійства, у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької, побував Президент України Петро Порошенко. Він підкреслив, що українська мова має всюди звучати на повний голос. Звернув увагу на на необхідність законодавчого врегулювання всіх питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної.

– Нам потрібна активна позиція суспільства, спрямована на розширення сфери функціонування і застосування української мови, реалізацію усіх без винятку положень мовного законодавства, – зазначив Петро Порошенко.

За словами президента ГО «Форум видавців» Олександри Коваль, участь у Форумі беруть 260 видавництв. Вони привезли на свято книги до міста Лева 250 тонн видань. У програмі – понад 960 подій, 14 кластерів, 13 спецпроектів і 1000 учасників.

– Двадцять п’ятий Форум видавців. Важко було сподіватися, що це триватиме аж стільки, але легко уявити, що це триватиме й наступні чверть століття. Ми усі разом доклали зусиль і створили головний культурний фестиваль країни. Він важливий не тільки для Львова, а й України та Європи. Фокусна тема цьогорічного фестивалю – «Ринок Свободи». Вона обговорюватиметься у межах тематичних кластерів, які стосуватимуться історії, освіти, науки, мистецтва й політики, – розповіла Олександра Коваль. – У межах форуму відбуваються книжковий ярмарок, 24-та церемонія вручення книжкової премії «BookForum Best Book Award», 15-й фестиваль дитячого читання «Книгоманія», 13-й Міжнародний літературний фестиваль, 10-та ніч поезії та музики, 9-й Всеукраїнський бібліотечний форум.

Олександра Коваль розповіла, що на книжковий конкурс подано 508 видань від 103 видавництв. Його результати оголосять завтра.

У межах Форуму відбувається акція на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже 129 день.

– Маємо пам’ятати про всіх політв’язнів-українців, які перебувають у російських в’язницях, і вимагати їх повернення в Україну, – додала Олександра Коваль.

– Полтавщина втретє бере участь у Форумі видавців. Цього разу представлені в межах заходу як комунальні, так і приватні видавництва. З-поміж комунальних – «Полтавський літератор», «Гадяч», «Лубни» і «Кобеляки». Серед приватних – «АСМІ», «Дивосвіт», ФОП «Говоров» і «Копі-Центр». У перший день Форуму ми відмітили, що вже маємо постійних клієнтів: люди знають, що ми приїжджаємо і навіть попередньо замовляють книги у видавництв, а потім приходять і купують. Здебільшого цікавлять відвідувачів видання краєзнавчої тематики. Особливою увагою користуються книги, підготовлені Науково-редакційним підрозділом – Центром по дослідженню історії Полтавщини й Державним архівом Полтавської області, присвячені сторіччю Української революції 1917-1921 років, а також видання до 25-річчя Незалежності України та проект «Полтавіка», – поінформувала директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко.

Розповіла, що на Форумі видавців представлені понад 300 книг із Полтавщини. Асортимент великий. Стенди заповнені різноманітними виданнями. Є проза, поезія, книги для дітей, краєзнавчі, історичні видання.

– Першими книгами, які придбали відвідувачі, стали видання про Симона Петлюру й присвячені подіям Майдану, – додала Вікторія Пилипенко.

Книгу поезій лубенки Наталії Баклай «Отава» придбали подружжя Юлія Збрицька і Маркіян Шулікевич.

– Коли я відкрила книгу й почала читати поезію, то звернула увагу на мову. Вона дуже зворушлива. Мова моїх бабусі й мами. Надихає, – зазначила пані Юлія.

Розповіла, що її мама народилася в Решетилівці, а бабуся – із Хрещатого, що на Решетилівщині. Пан Маркіян родом із Канади, але має українське коріння: його прадіди з різних частин України. У Полтаві подружжя має житло, тож щороку бувають в обласному центрі.

– Любимо всі регіони України. Полтавщина то її серце, її душа. Чимало видатних діячів народилися й працювали у вашому краї. Коли відвідуємо регіон, бачимо, що він відроджується, – розповів Маркіян Шулікевич.

Вікторія Пилипенко зазначила, що триває налагодження зв’язків із видавництвами, аби вони долучилися до другої за ліком виставки-ярмарку «ПОШУК», що запланована на травень наступного року в Полтаві. Представники видавництв пропозицією зацікавилися.

 

 

 

 

Наверх ↑