Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Версія для друкуВерсія для друку

Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

6 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.

Обов’язкова інформація про продукт повинна бути державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).

Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем.

Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.

З’являться нПравди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

6 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.

Обов’язкова інформація про продукт повинна бути державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).

Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем.

Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.

З’являться на продуктах і нові терміни придатності: «Вжити до…», «Краще спожити до…», «Краще спожити до кінця…».

Якщо упаковка товару менша ніж 10 см² обов’язково зазначати лише назву продукту, алергени, кількість, мінімальний термін придатності.

Уся інформація повинна бути надрукована чітко, розбірливо, контрастно. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм.

За порушення закону передбачені штрафні санкції у розмірі 3-5 мінімальних зарплат.

 

Начальник ГТУЮ у Полтавській області

Олег ТИМЧЕНКО

 

 
Наверх ↑