Право дитини на захист

Версія для друкуВерсія для друку

 Право дитини на захист

 Щорічно, 20 листопада відзначається всесвітній день дитини. Саме в цей день були прийняті міжнародні документи  «Декларація прав дитини» та «Конвенція про права дитини». В нашій державі дитина, в разі порушення її прав, може безкоштовно скористатися послугами адвоката або юриста.

Відповідно ст. 52  Кримінально процесуального кодексу  обов’язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою.

У разі необхідності захисту прав дитини в суді або в інших установах довгий час право на такий захист шляхом отримання безоплатної правової допомоги мали лише деякі категорій дітей наприклад діти сироти або дітиякі перебувають у складних життєвих обставинах, діти які постраждалинаслідок воєних дій чи збройного конфлікту. Проте в грудні 2017 року, в закон України про безоплатну правову допомогу були внесені зміни згідно яких кожна дитина а не окремікатегорії мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а простими словами на безоплатного адвоката який допоможе захиститижитлові, спадкові, сімейні соціальні та інші права дитини. Для того щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу дитині, її батьки мають подати відповідне звернення до місцевого центру з надання правової допомоги.Якщо з тих чи інших обставин дитина позбавлена батьківського піклування то в такому випадку в інтересах дитини до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можуть звернуться патронатні вихователі, опікуни піклувальники, представники закладів які виконують функції опікунів і піклувальників.Таке звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги розглядається протягом 10 днів, та приймається відповідне рішення, призначається адвокат.

Міністерство юстиції та система безоплатної правової допомоги проводять багато правопросвітницьких заходів для дітей, що адаптовані під дітей різних вікових категорій.  Це перш за все інформування дітей про їх права, заходи щодо подолання проблеми булінгу, домашнього насильства, відповідальності неповнолітніх,  працевлаштування, безпека в інтернеті та інш.

Декілька слів про Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» який поширений на всю територію України. Він реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги. Спільний наказ про продовження та поширення на національному рівні принципу відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні злочинів невеликої або середньої тяжкості підписали Міністерство юстиції України та Офіс Генерального прокурора.       Суть програми відновлення – дати дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень. За понад рік реалізації пілотного проєкту ювенальними прокурорами до цієї програми вже залучено 137 підлітків. Щодо 60 дітей вже прийнято позитивні рішення суду щодо звільнення від кримінальної відповідальності.

Отримати юридичну допомогу Ви можете звернувшись до Кременчуцького місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою м. Кременчук вул. Небесної Сотні 54.

Прийом громадян:

понеділок – п’ятниця з 09.00.-18.00

робочий телефон  (0536) 75-75-20

E- mail: kremenchuk.poltava@legalaid.pl.ua

Наверх ↑