Приєднуйтесь до флешмобу!

Версія для друкуВерсія для друку

Приєднуйтесь до флешмобу!

З метою підвищення обізнаності студентської молоді, населення про профілактику,  фактори ризику виникнення ВІЛ, СНІДу та вірусних гепатитів В, С, збільшення кількості усвідомлених тестувань на ВІЛ та вірусні гепатити В та С колектив кафедри гігієни екології пропонує провести флешмоб в рамках проведення Всесвітнього Дня солідарності з хворими на СНІД (01.12) та до Європейського тижня тестування на СНІД та вірусні гепатити В та С (20-27 листопада).

Проблема ВІЛ та вірусних гепатитів не надумана. Вона може стосуватися кожного. Є міф, що захворіти на ВІЛ можуть лише асоціальні групи населення. Решти населення ця проблема не стосується, тому й тестуватися не обов’язково.

Є міф, що гепатити С та В – це хвороби наркоманів та алкоголіків. Лікування дуже дороге. Щоб придбати ліки, доведеться продати квартиру. Багато людей не знають, що насправді гепати С можна вилікувати досить швидко (за три місяці) і для пацієнта безкоштовно. Лікування ефективне, просте і доволі швидке.

За даними ЦГЗ України в державі  близько 1,3 млн. людей інфіковано гепатитом С, а гепатитом В – понад 500 000. Вірусні гепатити В і С надзвичайно небезпечні. Близько 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми зумовлено саме цими типами вірусних гепатитів.

Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя. Водночас, зважаючи на те, що ризиків інфікуватися доволі багато, варто тестуватися після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт з інфікованою кров’ю.

Кожен, хто підписав декларацію із сімейним лікарем, може безплатно пройти швидкий тест на діагностування вірусних гепатитів.

Безкоштовно можна протестуватися у недержавній громадській організації (якщо ви належите до групи ризику, яку обслуговує ця організація).

Безкоштовне тестування на вірусні гепатити відбувається під час кожного донорського здавання крові.

У разі негативного результату обстеження вам нададуть інформацію щодо методів профілактики, яких необхідно дотримуватися, щоб попередити інфікування в подальшому.

У разі отримання сумнівного або некоректного результату вам запропонують повторний скринінг із використанням іншого швидкого тесту.

У разі позитивного результату необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога, який спрямує на додаткове обстеження для підтвердження діагнозу.

Якщо результат підтверджувальної діагностики — позитивний, слід пройти додаткові обстеження, щоб з’ясувати стан печінки. Також лікар скерує для подальшого лікування.

Вірусний гепатит С — виліковний. Вірусний гепатит В потребує довічного лікування. Водночас, проти нього існує вакцина. Вакцини проти вірусного гепатиту С наразі немає.

Детально на https://www.phc.org.ua/news/zrobiti-test-na-virusni-gepatiti-varto-khoch...

ОСНОВНІ МЕСЕДЖІ

- «Зроби тест, зупини віруси»

- «Не дай вірусам шанс»

- «Це може кожен»

- Не дай вірусам шанс!

- Зроби тест на ВІЛ та гепатит С!

- Зроби тест – зупини віруси!

- Перевірся на ВІЛ та гепатит С!

- Це може кожен!

- Знайди 15 хвилин, щоб перевіритися на ВІЛ та гепатит С!

- Гепатит С – виліковний. Ліки є!

- Захворіти на ВІЛ та вірусні гепатити В та С може кожен. Якщо ти вчасно про них дізнаєшся та звернешся до лікаря, ти будеш гарантовано мати повноцінне та здорове життя.

 

 

 

Наверх ↑