«Реформа децентралізації успішна та незворотна»,– Роман Товстий

Версія для друкуВерсія для друку

«Реформа децентралізації успішна та незворотна»,– Роман Товстий

Обмін досвідом ефективного господарювання та виїзне розширене засідання колегії облдержадміністрації відбулося в  Полтавському районі. Керівництво області, члени колегії облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад вивчали досвід роботи Щербанівської ОТГ.

«Щербанівську ОТГ обрали не випадково. Незважаючи на всі проблеми, які нині існують в містах і селах, на прикладі цієї громади бачимо значні досягнення. Таких результатів досягли завдяки тісній співпраці обласної влади та самої громади. У громаді відкрили новий дитячий садок, є гарна гімназія, у планах новий басейн та амбулаторія. Це результат, який може отримати кожен голова ОТГ»,– наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий.

Також він зазначив, що приклад Щербанівської ОТГ має стимулювати до роботи й інших очільників об’єднаних громад, адже реформа децентралізації успішна та незворотна.

Реальні результати від створення Щербанівської ОТГ у Полтавському районі показали учасникам виїзної колегії. Вони оглянули об’єкти соціальної сфери, які реконструювали, збудували чи нині будують. Зокрема показали Розсошенську гімназію, дитячий садок «Яблунька», басейн та амбулаторію сімейної медицини.

Також на колегії розглянули питання про співробітництво та об’єднання громад як шлях до сталого розвитку регіону й організація надання медичної допомоги сільському населенню області в умовах трансформації системи охорони здоров’я.

Як поінформувала директорка Департаменту економічного розвитку, торгівлі  та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко, нині  в області 47 об’єднаних територіальних громад. Райони, в яких створено найбільшу кількість ОТГ: Кременчуцький та Полтавський – по 6 громад, Новосанжарський – 5, Гадяцький – 4, Хорольський, Великобагачанський – 3. В решті районів створено від 1 до 2 ОТГ.    До кінця 2020 року об’єднані громади мають бути створені на всій території області.

«Не створено нині жодної об’єднаної громади у Диканському, Котелевському та Оржицькому районах області. Найбільшими за площею та відповідно за кількістю місцевих рад, що ввійшли до складу громад, є Шишацька, Засульська, Козельщинська та Чорнухинська ОТГ», – розповіла Інна Іщенко.

Також вона наголосила, що Полтавщина  – одна  з основних бюджетоутворюючих областей України. Регіон посідає друге місце за напрямком «фінансова самодостатність» та перше – за напрямком «економічна ефективність».

Одним із джерел, що дозволяє активно розбудовувати область, є державна підтримка у вигляді коштів субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, яку ОТГ отримують починаючи з 2016 року. Очікуваний обсяг інфраструктурної субвенції на 2019 рік для 45 ОТГ Полтавської області складає 94,3 млн грн.

 

Наверх ↑