Самовільні рубки - проблема загальнодержавного значення

Версія для друкуВерсія для друку

Самовільні рубки - проблема загальнодержавного значення

Однією з основних причин цього явища вважається низький рівень соціального забезпечення населення. З цим важко не погодитись, але, на жаль, це не єдиний чинник. Не виключенням є випадки, коли ці дії скоюють організовані групи з використанням сучасного лісозаготівельного оснащення, автотранспорту.

Враховуючи обсяги деревини, що в змозі  вкрасти ці моторизовані бригади, їх вчинки підпадають під дію статті 246 Кримінального кодексу України і караються позбавленням волі на строк до трьох років, з конфіскацією незаконно добутого.

Керуючись лісовим  законодавством,  державна лісова охорона постійно  здійснює контроль  за станом ведення лісового господарства в лісовому фонді.  Працівники ДП «Кременчуцьке лісове господарство» та лісництва,  насамперед лісничі, їх помічники, майстри  лісу  і  лісники  що здійснюють щоденний контроль, за охороною лісів, безпосередньо  виявляють  лісопорушення  та  складають  відповідні документи для притягнення правопорушників до відповідальності.

Значну допомогу у виявленні порушників лісового законодавства, встановлення їх особистості, затримання і притягнення до відповідальності надають працівники правоохоронних органів. Спільні бригади здійснюють рейди згідно розроблених та погоджених графіків.

У результаті лише з початку року булу виявлено 4 випадки на суму понад 23тис. грн.  з яких один випадок в Кременчуцькому районі. Ці гроші надійшли до бюджетів сільських і районних рад, на території яких були скоєні самовільні рубки лісу.

Незаконна рубка це дорога справа з неприємними наслідками, лише одне незаконно зрубане дерево діаметром 30 сантиметрів коштує близько 4403 грн та адміністративна відповідальність від 510 до 1020 гривень, значно дешевше придбати дрова в лісогосподарському підприємстві. Тож вибирайте самі, чим обігрівати свої оселі-законно придбаними дровами чи одним незаконно зрубаним  деревом з подальшою відповідальністю за це.

 

 

Наверх ↑