ЩОДО ДЕТІНІЗАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ

Версія для друкуВерсія для друку

ЩОДО ДЕТІНІЗАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ

В період з 2 березня по 30 березня 2020р. з метою детінізації ринку праці інспекторами праці Управління Держпраці у Полтавській області проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота з роботодавцями та найманими працівниками у будівельній галузі. 

Інспектори роз'яснюють про недопустимість допуску працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин та надають консультації роботодавцям щодо правильності оформлення документів, адже трудове законодавство вимагає легалізувати трудові відносини громадян зі своїми роботодавцями шляхом укладення трудових договорів.

Як уже неодноразово зазначалося, відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП України власник або уповноважений ним орган не має права допускати працівника до роботи, без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням та повідомлення органів ДПС у порядку, визначеному постановою КМУ від 17.06.2015р. № 413 "Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу". У зв'язку із внесеними змінами згідно постанови КМУ від 12.02.2020р. № 188, не подається повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації).

Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами Державної податкової служби з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.  

Нелегальна праця має негативний вплив як на розвиток економіки країни, так і на життєвий рівень людей, адже неоформлений офіційно працівник залишається без права на отримання соціальних пільг та виплат,  гарантованих державою, втрачає право на гідну пенсію.

З 30 березня по 30 квітня 2020р. планується проведення заходів державного контролю (інспекційних відвідувань) у сфері будівництва, а тому у разі виявлення незадекларованої праці при проведенні заходів контролю інспектори праці будуть зобов'язані виконати свої повноваження. В такому випадку нелегальна праця матиме негативний наслідок і для недобросовісних роботодавців, тобто до роботодавців будуть застосовуватися штрафні санкції.

Шановні роботодавці! Не використовуйте незадекларовану працю! Допускайте працівників до роботи лише після оформлення трудових відносин.   

        

 Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській області               Наталія Ляшенко

 

 

Наверх ↑