Щодо розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Версія для друкуВерсія для друку

 

Щодо розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

    Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

    П. 12 постанови Пленуму Верховного суду України від 6.11.1992р. № 9 "Про практику розглядами судами трудових спорів" визначено, що працівник, який попередив власника або уповноважений ним орган про розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, вправі до закінчення строку попередження відкликати свою заяву і звільнення в цьому випадку не проводиться, якщо на його місце не запрошена особа в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

    Якщо після закінчення строку попередження трудовий договір не був розірваний і працівник не наполягає на звільненні, то дія трудового договору вважається продовженою.

    Отже, звільнення працівника без узгодження дати звільнення до закінчення двотижневого терміну може кваліфікуватися як порушення роботодавцем вимог законодавства про працю та бути підставою для поновлення працівника на роботі та виплати йому середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

    У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Крім цього, працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору. В такому випадку працівнику повинні оплатити крім всіх належних коштів від підприємства ще й вихідну допомогу у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП України) .

 

            Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській області               Наталія Ляшенко

 

Наверх ↑