Щодо виплати заробітної плати за першу половину місяця (авансу)

Версія для друкуВерсія для друку

Щодо виплати заробітної плати за першу половину місяця (авансу)

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ч. 3 ст. 115 КЗпП України розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Тобто, роботодавець зобов»язаний в обов'язковому порядку виплачувати працівнику заробітну плату за першу половину місяця (аванс) за період його роботи з 1 по 15 число, навіть якщо працівником відпрацьовано за даний час 1 робочий день чи 1 годину.

При виплаті заробітної плати за першу половину місяця необхідно провести розрахунок заробітної плати за період з 1 по 15 число з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника і забезпечити виплату заробітної плати відповідно до вимог ч. 3 ст. 115 КЗпП України.   

 

       Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській області                Наталія Ляшенко

 

 

Наверх ↑