Ситуації на ринку газу для жителів Полтавщини

Версія для друкуВерсія для друку

Ситуації на ринку газу для жителів Полтавщини

Від серпня 2020 року в Україні працює ринок газу, на якому діють десятки постачальників. Кожен із них пропонує споживачам свою ціну та тарифні пропозиції. Єдиного державного тарифу на газ більше немає. Але це ще не досконалий ринок газу.

У жителів Полтавської області є можливість вільно обрати постачальника.

У періоді грудня-січня 2020-2021 років у Європі суттєво збільшилась ціна на газ. Фіксувалося зростання на понад 10 % за добу. Це сезонне явище, яке пояснюється, перш за все, низькою температурою.

На відкритому ринку, коли ціна газу для споживачів затверджена на увесь рік за спеціальним тарифом від компанії, постачальники змінюють ціну щомісячно, орієнтуючись на ситуацію на ринках. Наприклад, у НАК «Нафтогаз» фіксований помісячний тариф – 7,22 гривні за кубометр газу станом на січень.

Уже у лютому ціна газу для більшості українців могла б зрости до 12 гривень за кубометр і вище, держава встановила верхню межу для ціни від будь-якого постачальника, а саме: 6,99 гривень за кубометр. Така ціна діятиме для споживання газу з 1 лютого.

Буде обмежений і тариф на розподіл газу. Після внесення Верховною Радою відповідних змін до законодавства тариф на розподіл в усій країні не буде вищим, ніж 1,79 гривні.

Чому не можна застосувати таке обмеження по ціні газу вже з 1 січня, а не з 1 лютого?

Держава не може просто скасувати ринок газу і повернутись до старої моделі фіксованих цін. Це може призвести тільки до банкрутства.

Держава захищає від найбільш високих цін, які прогнозуються у лютому (12 гривень за куб і вище), враховуючи ситуацію, що склалася нині на ринках у Європі. Те, що ми спостерігаємо у січні, тільки початок загрози.

Верхня межа для усіх постачальників встановлюється до кінця опалювального сезону.

Якщо ціна газу на ринках Європи знизиться і дозволить компаніям чесно виставляти ціну нижче, ніж 6,99 гривень за кубометр, тоді обмеження буде скасовано.

Щодо тарифу на електроенергію, то для всіх побутових споживачів діятиме ціна за електрику 1,68 гривні.

Для тих, хто використовує електрику для опалення, Уряд передбачить спеціальний механізм субсидій.

Наверх ↑