«Стягнути аліменти з-за кордону реально», - Олег Тимченко

Версія для друкуВерсія для друку

«Стягнути аліменти з-за кордону реально», - Олег Тимченко

Якщо один із батьків, який виїхав за кордон, не сплачує аліменти, це є підставою для звернення із позовом про стягнення аліментів до українського суду у загальному порядку. Маючи рішення суду, стягувач може звернутися із клопотанням про визнання і виконання рішення суду України на території іноземної держави.

У випадку звернення до українського суду, варто пам’ятати про одну важливу умову – відповідач обов’язково має бути повідомлений про дату і час розгляду справи.

Процедура визнання і виконання рішення суду України на території іноземної держави залежить від міжнародних договір України з тією чи іншою державою.

Наприклад, порядок зносин між Україною та країнами СНД регулюється Конвенцією про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах. Також в Україні діє низка двосторонніх міжнародних договорів у сфері міжнародно-правового співробітництва, перелік яких можна знайти, зокрема, на сайті Міністерства юстиції України.

Клопотання про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів подається заінтересованою особою безпосередньо до іноземного суду за місцем виконання рішення, а у випадках, передбачених міжнародним договором України, клопотання може бути подано до суду України, який ухвалив рішення.

У разі подання клопотання до суду України, який ухвалив рішення, суд додає до клопотання документи, передбачені відповідним міжнародним договором України, та надсилає клопотання та додані до нього документи до Міністерства юстиції України через головне територіальне управління юстиції.

Якщо міжнародний договір України не визначає переліку документів, що додаються до клопотання, судом України надаються:

- засвідчена належним чином копія судового рішення (або у відповідному випадку - вироку);

- довідка про те, що рішення (вирок) набрало законної сили, якщо це не випливає безпосередньо з тексту рішення чи вироку;

- довідка стосовно виконання частини рішення (вироку) або невиконання рішення (вироку) на території України;

- якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні - довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день та час судового розгляду, та копії документів справи, що підтверджують повідомлення відповідача належним чином про час та місце судового розгляду справи.

Документи, що надає суд України, засвідчуються підписом судді і скріплюються гербовою печаткою суду України.

Також питання стягнення аліментів за кордоном регулюються Конвенцією про стягнення аліментів за кордоном, Конвенцією про визнання і виконання рішень стосовно зобов'язань про утримання, Конвенцією про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання 2007 року.

У разі, якщо у відносинах між Договірною державою та Україною одночасно діють вищезазначені Конвенції, застосовується Конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання 2007 року, яка набрала чинності для України з 01 листопада 2013 року.

Відповідно до Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання передбачена можливість подання таких заяв:

- про визнання або виконання іноземного рішення про стягнення аліментів;

- про виконання рішення українських судів;

- про вирішення питання про стягнення аліментів в іншій країні, у тому числі з вимогою встановити батьківство;

- про вирішення питання щодо стягнення аліментів в іншій державі у разі неможливості визнання і виконання іноземного рішення;

- про зміну рішення, винесеного в іншій державі.

Заяви мають містити: суть прохання; повне ім'я та дату народження заявника, контактну інформацію, у тому числі адресу для листування, електронну адресу та номер телефону (за наявності); повне ім'я та, якщо відомо, контактні дані (адресу, електронну адресу, номер телефону), дату і місце народження боржника (у заяві боржника - кредитора), за наявності також адресу проживання, місце роботи, іншу інформацію, яка може допомогти в ідентифікації особи; повне ім'я та дату народження кожної дитини, на утримання якої вимагаються аліменти; обставини, на яких ґрунтуються вимоги; реквізити банківського рахунку, на який слід перераховувати аліментні платежі (у заяві кредитора); тощо.

Разом із заявою необхідно подати документи, що підтверджують викладені факти.

Заява та документи, що направляються з України до запитуваної Договірної держави відповідно до Конвенції, складені українською мовою, мають супроводжуватися перекладом офіційною мовою запитуваної Договірної держави або іншою мовою, яку запитувана Договірна держава визначила у своїй заяві відповідно до статті 63 Конвенції як прийнятну для всієї своєї території або тієї її частини, на якій проживає боржник.

Переклад документів забезпечує заявник.

Заяви подаються до Міністерства юстиції України або через головне територіальне управління юстиції.

Форми заяв, рекомендовані Гаазькою конференцією з міжнародного приватного права, з перекладом українською мовою розміщуються на сайті Міністерства юстиції України у підрубриці «Нормативно-правові акти щодо виконання міжнародних договорів у цивільних і кримінальних справах» рубрики «Міжнародно-правове співробітництво у цивільних та кримінальних справах».

 

 

Наверх ↑