У Полтаві відбулася дводенна нарада щодо зниження передчасної смертності від неінфекційних захворювань

Версія для друкуВерсія для друку

У Полтаві відбулася дводенна нарада щодо зниження передчасної смертності від неінфекційних захворювань

Неінфекційні захворювання: серцево-судинні, цукровий діабет, онкологія та хронічні ураження органів дихання є причиною смертей 86% українців. Така сама невтішна картина спостерігається і на Полтавщині.

Шляхи зниження передчасної смертності від неінфекційних захворювань під різними кутами розглядало широке коло учасників дводенної наради в рамках реалізації в Полтавській області проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров'я в Україні».

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Микола Білокінь відзначив актуальність реалізації на Полтавщині Проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я, який впроваджується у співпраці з Міністерствами охорони здоров’я і освіти та науки України, за підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва та додав: «Нашим спільним завданням, всіх причетних до збереження здоров’я нації – посадовців, медиків, освітян, науковців та представників неурядових організацій є посилення міжгалузевої діяльності та партнерства у пошуку більш ефективних напрямів зниження рівня неінфекційних захворювань, запобігання смертності від них та збільшення тривалості життя наших співгромадян. На це націлені й завдання Проекту. Багато з них вже реалізовуються в нашій області як в лікувально-профілактичних закладах, так і в школах у аспекті запровадження здоров’язбережувальних технологій. Бо ми, як свідомі українці, розуміємо важливість дбайливо ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих».

Заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький підкреслив: «Ми побачили, що мешканці Полтавщини теж розуміють важливість ведення здорового способу життя та профілактики захворювань. А доробки, які є в Полтавському регіоні, стануть у нагоді колегам з інших областей. Добре знаю, що полтавські фахівці завжди радо долучаються до нових практик з реалізації заходів із зменшення тягаря від неінфекційних захворювань».

Анастасія Думчева – представник Бюро ВООЗ в Україні сказала, що даний Проект робить важливий внесок до глобальних цілей сталого розвитку. Основне – підсилення та зорієнтування системи охорони здоров’я на профілактику та контроль за НІЗ та соціальні детермінанти, що лежать в їх основі, через орієнтовані на потреби людини послуги на первинному рівні та універсальний доступ до медичної допомоги.

Досвідом роботи Полтавської області з профілактики неінфекційних захворювань поділився директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак. Він проаналізував структуру причин смертності населення Полтавської області. Так, на 1 місці знаходяться хвороби системи кровообігу (70,9%), 2 місце посіли новоутворення (13,5%), на 3-му місці – зовнішні причини смерті (4,9%).

Керівник ДОЗ розповів про заходи, які здійснюються в області з наближення первинної медичної допомоги та розширення надання медичних послуг населенню. Так, збільшення кількості амбулаторій загальної практики – сімейної медицини дозволяє зробити такий вид медичної допомоги більш доступними для кожного мешканця. Створюються можливості для того, щоб єдина команда первинної ланки якісно виконала свою роботу, чому сприяє стандартизація такого виду допомоги. У всіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги здійснюється забір біоматеріалу шляхом використання закритих систем забору венозної крові та контейнерів і доставки біоматеріалу в централізовані клініко-діагностичні лабораторії. 10% електрокардіограм консультуються дистанційно за допомогою використання системи «Телекард».

«Розуміємо, що безперервна підготовка фахівців галузі – територія успіху! – наголосив очільник медичної галузі Полтавщини – «Цьому сприяє співробітництво з ВООЗ за підтримки проекту ШАРС. За минулий рік тренінговим навчанням у рамках Проекту у 5-ти міжрайонних тренінгових центрах (м. Полтаві, Лубнах, Миргороді, Кременчуці та Гадячі) навчено 74% лікарів первинної ланки та 43% середнього медперсоналу первинного рівня надання медичної допомоги. Програма тренінгу передбачала вивчення командної роботи на принципі «рівний з рівним» при наданні профілактичних послуг пацієнтам з факторами ризику неінфекційних захворювань на основі уніфікованих протоколів. Робота з профілактики й лікування вимагає постійного вдосконалення, пошуку нових форм і методів, а аналіз зробленого дозволяє усвідомити стан проблеми та визначити подальші напрямки роботи».

Окремо Віктор Лисак зупинився на реалізації Субпроекту Полтавської області «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію у Полтавській області» Проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Його компоненти направлені на боротьбу з тягарем неінфекційних захворювань. Це дозволяє поєднувати можливості та напрямки діяльності з Проектом ВООЗ/ШАРС. Для цього додатково обладнуються робочі місця сімейних лікарів та медсестер, при амбулаторіях сімейної медицини створюються «Школи здоров’я», проводиться каскадний аналіз захворювання населення області на артеріальну гіпертензію та діабет ІІ типу, які використовуються у заходах з покращення якості профілактики, діагностики та лікування неінфекційних захворювань.

Окрім того, говорить директор ДОЗ, запорукою успіху є тісна співпраця з органами місцевої влади, об’єднаними територіальними громадами. З головами ОТГ систематично проводяться наради, районних адміністрацій та рад. Розроблено методичні рекомендації та примірні договори між ОТГ та закладами охорони здоров’я на надання медичної допомоги населенню, та примірні договори між ОТГ/районними радами на передачу трансфертів. У результаті такої спільної роботи реорганізовано 5 Центрів ПМСД в комунальні некомерційні підприємства. Прийнято рішення сесій про реорганізацію 23-ох установ.

Про Національний план дій з НІЗ в рамках Цілей Сталого Розвитку розповів заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький. Було акцентовано увагу на важливості посилення заходів із зменшення факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань: вживання тютюнових виробів, надмірне споживання алкоголю, нездорове харчування, низька фізична активність. Цільовими показниками Національного плану дій є зменшення передчасної смертності від НІЗ на 25%.

Окремо, завданням з попередження факторів ризику виникнення НІЗ були присвячені доповіді фахівців. Про те як здійснюється контроль над тютюном в Україні: досягнення та виклики у впровадженні Рамкової конвенції із боротьби проти тютюну ВООЗ повідомила представник громадської організації «Життя» Катерина Римаренко.

Про посилення законодавства щодо зниження споживання алкоголю в Україні повідомив Роберто Гнесотто – представник Бюро ВООЗ в Україні.

Законодавчі ініціативи щодо зниження доступності алкогольної продукції в Україні оголосила Юлія Солоха з громадської організації «Центр адвокації громадського здоров'я».

Про ініціативи зі створення середовища здорового харчування розповів Олег Швець, голова Асоціації дієтологів України.

Учасники нарад говорили про такий важливий компонент у сфері попередження неінфекційних захворювань як комунікації між медичними працівниками, пацієнтами, лідерами громадської думки, журналістами і пересічними громадянами. Про те як це відбувається на Полтавщині повідомила Ніна Дурдикулиєва – в.о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я. Було внесено декілька необхідних пропозицій до спільної діяльності, серед яких: розробка та тиражування збірки матеріалів для працівників первинної ланки медичної допомоги щодо роботи «Шкіл здоров'я» із залученням волонтерів, підготовка керівників «Шкіл здоров'я» на тренінгах, розробка та тиражування інформаційних матеріалів для населення з питань профілактики НІЗ тощо.

Другий день наради було присвячено питанням щодо посилення заходів з профілактики та боротьби з НІЗ в клінічних і громадських умовах. Представники Департаментів охорони здоров’я, освіти та науки ОДА, медичних навчальних закладів, провідні медичні фахівці, які працюють з НІЗ в області, обласні тренери з НІЗ, Центрів первинної медико-санітарної допомоги м. Полтави, Диканського, Новосанжарського, Полтавського Решетилівського та Чутівського районів, що брали участь у тренінгах, детально обговорили напрямки своєї діяльності в рамках реалізації Проекту. А робота в чотирьох групах дозволила їм заповнити прогалини в профілактиці та клінічному веденні НІЗ та визначити пріоритетні дії для їх усунення до кінця Проекту.

Окремо учасники наради розглянули реалізацію шкільного компоненту Проекту. Було проаналізовано стан здоров’я школярів області, досвід роботи медичної служби в загальноосвітніх школах, презентовано роботу пілотних шкіл.

Наступного дня представники Проекту здійснили моніторинговий візит тренінгів в рамках реалізації Проекту для первинної ланки.

 

Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА

Наверх ↑