В обласному центрі розпочали тренінг з питання формування стратегічної екологічної оцінки для стратегії регіонального розвитку області

Версія для друкуВерсія для друку

В обласному центрі розпочали тренінг з питання формування стратегічної екологічної оцінки для стратегії регіонального розвитку області

У Полтаві розпочався тренінг у межах українсько-канадського проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) для представників регіону з питання формування стратегічної екологічної оцінки для стратегії регіонального розвитку області. Упродовж двох днів учасники вивчатимуть законодавчі засади СЕО (стратегічна екологічна оцінка).

«Кожен стратегічний документ має виходити зі стратегічної та екологічної оцінки. Важливо розуміти, що це за процедура, що включає в себе в цілому весь спектр державного формування щодо питань довкілля, збереження здоров’я населення, проектування об’єктів, які нестимуть відповідні екологічні наслідки та не шкодити жителям області. І нині в нас є можливість досконало вивчити ці питання», – зазначила директорка Департаменту економічного розвитку, торгівлі  та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко.   

Серед питань, які мають вивчити учасники,  – моніторинг наслідків виконання державних документів державного планування для довкілля, зокрема для здоров’я населення, вивчення досвіду впровадження СЕО в інших регіонах.  

«Є чітке визначення питання СЕО. Воно базується на взаємодії трьох складових: економічного, соціального і екологічного. І якщо немає останньої, то, як показує практика, виникають чималі проблеми.  У 2010 році було розроблено закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року». Цьогоріч його продовжили до 2030 року. Також було сформовано механізм стратегічної екологічної оцінки. Він дозволяє реалізовувати принцип сталого розвитку при формуванні того чи іншого зрізу політики держави. Тобто, там де є потреба розробити той чи інший документ, який впливатиме на розвиток громади, він має пройти механізм стратегічної екологічної оцінки, щоб питання сталого розвитку не лишалося  на папері, а громади могли втілити його на практиці», – наголосив головний спеціаліст відділу стратегічного планування та екологічної політики Мінприроди України Олег Кулик.

Тренінг проводять за підтримки проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС), який реалізує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Уряду Канади. Проект тривалий час  є надійним партнером Полтавської облдержадміністрації. Його діяльність спрямована на зміцнення муніципального сектору, впровадження ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку. Учасники проекту – міста Полтава, Кременчук, Горішні Плавні та Миргород.

«Ми працюємо у Івано-Франківській, Вінницькій, Запорізькій та Полтавській областях.   У нас є 16 міст-партнерів. Маємо три основні напрямки роботи – це запровадження відкритого інструменту демократичного врядування, підтримка розвитку малого і середнього бізнесу, надання фінансової допомоги з реалізації проектів, спрямованих на розвиток міст та сприяння децентралізації», – розповів головний експерт українсько-канадського проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін.

Тренінг для представників регіону в обласному центрі триватиме два дні.

 

Наверх ↑