В області цьогоріч пожеж в екосистемах майже вдвічі більше, ніж торік, – Віктор Стеблянко

Версія для друкуВерсія для друку

В області цьогоріч пожеж в екосистемах майже вдвічі більше, ніж торік, – Віктор Стеблянко

Протягом вересня 2019 року на території Полтавщини сталися дві надзвичайні ситуації природного характеру – пожежі на сільськогосподарських угіддях поблизу Березової Луки що, на території Петрівсько-Роменської об’єднаної територіальної громади, і Абрамівки Машівського району. Вогнем знищено два кукурудзяні поля.

Внаслідок пожеж були завдані збитки на суму, яка відповідає надзвичайній ситуації регіонального рівня. Про це повідомив начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Віктор Стеблянко на апаратній нараді.

Упродовж минулого місяця на Полтавщині трапилося 457 пожеж, внаслідок яких загинули 11 людей. Зокрема, й дві людини – під час спалювання пожнивних решток на полях і сухої рослинності.

Сталося 73 дорожньо-транспортні пригоди, під час яких загинули 11 людей (у Кременчуцькому районі – 3, Лубенському – 1, Оржицькому – 1 та Полтавському – 2 районах і містах Кременчуці – 2 та Миргороді – 2), із-поміж них три пішоходи. 95 осіб, зокрема 13 дітей, були травмовані.

«На Полтавщині за вересень зафіксовано п’ять нещасних випадків із людьми на воді, під час яких загинули чотири людини. Врятувати вдалося одного чоловіка», – додав Віктор Стеблянко.

Розповів, що зафіксовано й 14 випадків виявлення застарілих боєприпасів. Так, виявлено і знищено 37 вибухонебезпечних предметів, два підривника до артснарядів та сім набоїв.

«Другого вересня сталася аварія на газопроводі, на автодорозі Київ-Харків, в Полтавському районі. Внаслідок необережної й безвідповідальної роботи будівельної компанії був пошкоджений газопровід високого тиску – труба діаметром 500 міліметрів. Відновлення газопостачання тривало 3,5 доби. Так довго у зв’язку з технологічними процесами, які мали виконати газовики, – розповів Віктор Стеблянко. – У Семенівці зафіксовано випадок руйнування будівель чи споруд нежитлового призначення. Загинув чоловік».

Докладно Віктор Стеблянко поінформував про випадки отруєння людей. У вересні таких трапилося дев’ять. Зокрема, вісім – це отруєння людей токсичними та іншими небезпечними речовинами, через які постраждали 13 осіб (із них п’ять дітей), та один – харчове отруєння, внаслідок якого постраждали три дитини.

«Нині почастішали випадки отруєння людей чадним газом. Починається опалювальний сезон. Люди після літа розпалюють печі. Трапляються випадки отруєння. Порівняно з минулим роком кількість таких випадків на 138 відсотків вища, ніж у 2018-му. Кількість постраждалих – на 88 відсотків», – наголосив Віктор Стеблянко.

Звернувся до голів об’єднаних територіальних громад і очільників райдержадміністрацій посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу з відповідної тематики.

Упродовж вересня зафіксовано 19 нещасних випадків, зокрема п’ять – на виробництві. Загинули п’ять людей, із них дві дитини, травмовані 16 осіб, врятовані дві людини. За словами Віктора Стеблянка, переважна більшість людей, які зазнали травм, постраждали під час переміщення пішки залізницею, а також перебуваючи на залізничних станціях.

«В області цьогоріч пожеж в екосистемах майже вдвічі більше, ніж торік. Зокрема, сталося 10 випадків лісових пожеж. Загальна площа загоряння – 19,91 га лісової підстилки. Зафіксовано 12 випадків пожеж на торфовищі. Загальна площа загоряння – 87,6 га поверхневих покладів торфу. Нині триває ліквідація двох таких пожеж – у Хорольському й Глобинському районах. Що прикметно, всі ці пожежі трапилися після того, як пройшли перші дощі. Це свідчить, що переважна більшість відповідних займань виникає або через необережне поводження з вогнем, або від навмисного підпалу очерету. Крім надзвичайних ситуацій, трапилося 10 випадків пожеж на сільськогосподарських угіддях. Вигоріло 73,32 га кукурудзи на корені, 4 га посівів сої та 8,65 га пожнивних залишків і стерні», – зазначив Віктор Стеблянко.

Він наголосив, що нині потрібно посилити роботу щодо недопущення отруєння людей чадним газом, грибами та виникнення пожеж в екосистемах.

Наверх ↑