Відбулася нарада щодо забезпечення безпеки судноплавства в області

Версія для друкуВерсія для друку

Відбулася нарада щодо забезпечення безпеки судноплавства в області

19 листопада 2020 року під головуванням тимчасово виконувача обов’язків начальника Управління інфраструктури та цифрової трансформації облдержадміністрації Сергія Марчишинця в режимі відеоконференції відбулася нарада з питань безпеки судноплавства,  у ході якої підбили підсумки плавання на маломірних (малих) суднах у навігаційний період 2020 року та обговорили план заходів на 2021 рік.

Участь у засіданні взяли представники Нижньодніпровського міжрегіонального управління Державної служби морського та річкового транспорту України, сектору водної поліції Кременчуцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області, Комунальної організації «Рятувально-водолазна служба Полтавської міської ради».

У ході засідання Сергій Марчишинець наголосив, що станом на 15 листопада 2020 року навігацію для плавання на маломірних (малих) суднах на водоймищах Полтавської області закрито (розпорядження голови обласної державної адміністрації від 23.03.2020 № 148).

За інформацією головного спеціаліста відділу державного контролю (нагляду) за маломірними (малими) суднами та базами для їх стоянки Нижньодніпровського міжрегіонального управління Державної служби морського та річкового транспорту України Олега Міщенка протягом 2020 року спільно з водною поліцією проведено 8 перевірок, у ході яких складено 4 протоколи за порушення ст. 116 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У рамках переднавігаційного огляду проведено огляд 23 суден, що здійснюють плавання на внутрішніх водних шляхах, у ході яких складено 3 приписи про заборону експлуатації.

Протягом 2020 року трапилося 2 аварійні події внаслідок яких загинуло 4 особи. В обох випадках причиною стало елементарне нехтування правилами безпеки – відсутність посвідчення судноводія та не пройдений вчасно техогляд в обох випадках; керування  в стані алкогольного сп’яніння в одному з випадків та відсутність у загиблих рятувальних жилетів.

За результатами наради вирішили напрацювати звернення до центральних органів виконавчої влади в частині удосконалення законодавства з питань безпеки судноплавства.

Заходи з профілактики та контролю за дотриманням Правил користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах у Полтавській області плануються здійснюватися і в наступному році.

До уваги власників маломірних (малих) суден! Нагадуємо, що з 15 листопада 2020 року навігацію для плавання на водоймищах Полтавської області закрито.

До відома інформуємо про проведену у поточному році роботу в частині забезпечення безпеки судноплавства в області:

З метою вирішення проблемних питань забезпечення дотримання Правил користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах у Полтавській області створено робочу групу.

10 червня 2020 року відбулося перше засідання робочої групи, у ході якого обговорили питання забезпечення дотриманням правил користування засобами річкового транспорту, безпеки руху на річковому транспорті та експлуатації баз для стоянки маломірних (малих) суден в області.

За результатами засідання, з метою забезпечення дотримання Правил користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах у Полтавській області у 2020 році, розроблено та затверджено Графік проведення  профілактичних заходів та перевірок місць сплавів на маломірних (малих) суднах та баз для їх стоянок.

Згідно вищезазначеного плану дій Управлінням інфраструктури та цифрової трансформації облдержадміністрації забезпечено розроблення інформаційних матеріалів, якими акцентовано увагу на дотриманні правил користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах та правил поведінки на території пляжів та водних об’єктах.

Працівниками Управління інфраструктури та цифрової трансформації  облдержадміністрації спільно з Комунальною організацією «Рятувально-водолазна служба Полтавської міської ради» проведено профілактичні заходи серед відпочиваючих на водних об’єктах м. Полтава, зокрема забезпечено розповсюдження інформаційних матеріалів щодо дотримання правил поведінки на водних об’єктах.

Також працівниками Управління інфраструктури та цифрової трансформації  облдержадміністрації спільно з представниками сектору водної поліція Кременчуцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області, виконавчих комітетів Кременчуцької та Горішньоплавнівської міських рад проведено профілактичні заходи серед власників баз для стоянки маломірних (малих) суден у містах Кременчук та Горішні Плавні.

Разом з тим, у поточному році членами робочої групи напрацьовано та направлено звернення до Верховної Ради України в частині ініціювання внесення змін до нормативно-правових актів з метою підвищення ефективності контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері безпеки на річковому транспорті.

За ініціативи Управління інфраструктури та цифрової трансформації  облдержадміністрації спільно з Кременчуцькою райдержадміністрацією та виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради проведено нараду щодо розвитку річкового транспорту області. У ході зустрічі з представниками ПрАТ «Кременчуцький річковий порт» обговорено проблемні питання та перспективи розвитку галузі.

 

Управління інфраструктури та цифрової трансформації  облдержадміністрації

 

 

 

 

Наверх ↑