«Вишивка «білим по білому» – беззаперечна гордість і надбання всієї країни», – Катерина Рижеченко

Версія для друкуВерсія для друку

«Вишивка «білим по білому» – беззаперечна гордість і надбання всієї країни», – Катерина Рижеченко

У Полтавській облдержадміністрації відбулася пресконференція щодо просування вишивки «білим по білому» до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. ««Вишивка «білим по білому» – беззаперечна гордість і надбання всієї країни. Найстаріше художнє ремесло людства, унікальна вишивка «білим по білому» асоціюється з Решетилівкою. У 2018 році разом із рослинним килимарством технологія вишивки була внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (НКС) України.  

Завдяки внесенню двох елементів до цього переліку створено державну установу «Всеукраїнський центр вишивки та килимарства», – сказала заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко. –  Я вважаю, що така сорочка має бути у кожного. Гордість, унікальність, кращий подарунок. Її приємно одягати, зберігати, дарувати. До нас приїздив Прем'єр Денис Шмигаль, і йому подарували вишиванку «білим по білому». Говорили про внесення цього елементу до списку ЮНЕСКО. І глава Уряду настільки перейнявся цією ідеєю, але це надзвичайно кропіткий комплексний шлях. І щоб отримати результат, мають бути ентузіасти і борці за цей весь процес».

Катерина Рижеченко наголосила, що для внесення елемента НКС «Технологія виконання вишивки «білим по білому» до Репрезентативного списку ЮНЕСКО потрібно знайти незаперечні аргументи на його захист. Також необхідно підготувати відповідні презентаційні документи для подання до Міністерства культури та інформаційної політики України. Департамент культури і туризму ОДА  працює над цим. Вже  проведено низку зустрічей, зокрема й онлайн, із майстрами з метою роз’яснення ролі та місця комунікації та популяризації елементу для обговорення й корегування напрямків. Тож такі зустрічі варто проводити частіше, дискутувати, обговорювати та ділитися напрацюваннями.

Вишивка «білим по білому» поширена на всій території України. До національного переліку було внесено технологію виконання вишивки «білим по білому» селища Решетилівка (нині місто).

«Традиційно в Решетилівці існувала фабрика художніх промислів, якій 100 років. На ній виготовляли вироби, оздоблені саме такою вишивкою. Їх представляли на різних виставках за кордоном. Я сама навчилася саме цій професійній вишивці в Решетилівці. До слова, в місті вчаться учні з усієї України. Тож і розповсюджена вона на всій території країни. Випускниці роз’їхалися й за кордон. І там популяризують дану вишивку», – розповіла керівник Всеукраїнського центру вишивки та килимарства Надія Вакуленко.

Зустрічі з майстрами триватимуть протягом місяця. 

 

 

Наверх ↑