Всесвітній день донора: історія і значення свята

Версія для друкуВерсія для друку

Всесвітній день донора: історія і значення свята

Починаючи з 2005 року, 14 червня в усьому світі проходить День донора. Свято було засноване на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Швейцарії, а його дата була обрана на честь дня народження лауреата Нобелівської премії Карла Ландштейнера, вченого, який відкрив групи крові людини.

За статистикою, кожен третій житель нашої планети потребує донорської крові. Травми, аварії, збройні конфлікти, надзвичайні події відбуваються постійно. Постраждалі в них люди часто мають потребу в переливанні крові. Донорська кров рятує життя і допомагає вилікуватися від важких хвороб, тому люди, які готові добровільно стати донорами крові, роблять благородний крок і гідні поваги. Саме на їх честь, а також з метою залучення уваги до питання про потреби людства в безпечної крові, був встановлений Всесвітній день донора крові.

Бути донором корисно для здоров'я: цікаві факти і правила здачі крові

Донорство приносить користь не тільки тим, хто має потребу в крові, але і тим, хто її здає. Регулярна здача крові зміцнює імунну систему людини, є профілактикою серцево-судинних захворювань, адже позбавляє від надлишку крові, що створює навантаження на серце. Збір крові стимулює людський організм до запуску відновних процесів і відтворення крові, таким чином відбувається омолодження. А за даними медичних досліджень, регулярна здача крові збільшує тривалість життя до 7 років.

Перед процедурою здачі крові донор проходить обстеження у терапевта, де йому вимірюють тиск, а також здає безкоштовний аналіз на наявність таких захворювань як ВІЛ, гепатит, сифіліс та ін.

Донором може стати будь-який громадянин України віком від 18 до 60 років, вагою не менше 50 кг і без протипоказань, пов'язаних з наявністю певних захворювань. Для проведення процедури при собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

Тим, хто збирається здати кров слід дотримуватися кількох правил:

  • відмовитися від вживання алкоголю за 2 доби до процедури, а також утриматися від куріння протягом двох годин перед здачею крові;
  • в день перед процедурою обмежити вживання смаженої, жирної, гострої їжі, а також молока і яєць. У день здачі крові легко поснідати, а перед самою процедурою випити солодкий чай.
  • після здачі крові необхідно уникати фізичних навантажень і дати організму відновитися. Також не варто протягом 2 годин курити;
  • наступні два дні після процедури слід повноцінно харчуватися і пити багато рідини.

В Україні діє закон "Про донорство крові та її компонентів", згідно з яким людина, що здала кров, отримує два вихідних дня із збереженням зарплати. Також донор забезпечується сніданком і обідом за рахунок медичного закладу, або може отримати грошову компенсацію на харчування.

 

 

Наверх ↑