Відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Версія для друкуВерсія для друку

Відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

У Полтавському академічному обласному театрі ляльок відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У театрі зібралися чорнобильці з міст і районів області. На початку переглянули документальний фільм «Під зіркою Полин. 30 років потому…». Пам’ять ліквідаторів, які відійшли у засвіти, вшанували хвилиною мовчання. Квіти до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи від учасників заходу поклали чорнобильці-ліквідатори.

– Пам’ятаєте слова з роману Федора Достоєвського про те, що боягуз той, хто боїться й тікає, а той, хто боїться і не втікає, не боягуз? Під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС справді було страшно, але ви не втекли, бо розуміли відповідальність і йшли виконувати свої обов’язки. Мені приємно, що сьогодні маю можливість привітати вас. Ви дійсно герої. Нині ми намагаємося вирішувати всі питання, проблеми, які існують у вас, ваших родинах. Проблем чимало, проте їх вирішуємо. Не криками на вулиці, а за круглим столом, під час конструктивної розмови. Надалі працюватимемо так, щоб ви і ваші сім’ї могли отримувати ті пільги, ту допомогу, яка передбачена для вас державою. Міцного вам здоров’я, всього найкращого і низький уклін тим, хто брав участь у ліквідації цієї великої катастрофи, – звернувся до присутніх на заході заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь.

Він вручив почесні грамоти облдержадміністрації й грамоти обласної ради ліквідаторам аварії на ЧАЕС, представникам чорнобильських районних і міських організацій.

– Сподіваємося, що діалог із чорнобильськими громадськими організаціями продовжимо й надалі. Робитимемо все, щоб ліквідатори та їхні родини почувалися комфортно, – додав Микола Білокінь.

Голова громадської організації ветеранів та інвалідів Полтавської області «Союз Чорнобиль України» Віктор Шкурпела під час заходу порушив питання лікування, пенсійного забезпечення, оздоровлення чорнобильців. Вручив учасникам урочистостей почесні грамоти виконавчого комітету Полтавської міської ради, подяки міського голови, медалі «За заслуги. Чорнобиль. 30 років».

– Основні проблеми чорнобильців – здоров’я і соціальний захист, зокрема пенсійне забезпечення. Якби нам повернули достойну пенсію, яку ми одержували до жовтня 2011 року, то ми жили б достойно, – зауважив голова Полтавської обласної громадської організації «Фонд інвалідів Чорнобиля» Микола Дибін.

За його словами, нині на Полтавщині мешкають близько 10 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС. На початку 1990-х, їх було 18 тисяч осіб.

– Третій рік поспіль, за неповними даними, ми втрачаємо приблизно 300 чорнобильців, – зазначив Микола Дибін.

Помічник народного депутата України Юрія Бублика Андрій Олефіренко вручив чорнобильцям грамоти за активну участь у соціальному захисті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

– Звісно, нині складно усій країні, але своїх героїв вона не повинна забувати. На вашому прикладі виховуються нові покоління, виростають нові герої. У цих подіях, які відбуваються на сході нашої держави, особисто зустрічав чорнобильців. І вони показували приклади мужності. Спасибі вам, – звернувся до присутніх на урочистостях ліквідаторів Андрій Олефіренко.

Подякували за подвиг ліквідаторам артисти провідного колективу Полтавської обласної філармонії – пісенно-танцювального ансамблю «Полтава».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА

Наверх ↑