На Полтавщині збільшилася кількість шахрайств, 80% із них вчиненні через інтернет

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині збільшилася кількість шахрайств, 80% із них вчиненні через інтернет

Із початку року за фактами шахрайства на Полтавщині розпочато понад 1400 кримінальних проваджень. Порівняно з минулим роком їх кількість зросла на 160 відсотків. Про це 25 травня повідомив начальник ГУНП у Полтавській області Євген Рогачов на пресконференції в офіційному медіацентрі Полтавщини.

«Із початку року за фактами шахрайства в області розпочато понад 1400 кримінальних проваджень. У 305 злочинах особам повідомлено про підозру. До суду цього року обвинувальними актами скеровано понад 200 кримінальних проваджень», – розповів Євген Рогачов.
За його словами, найбільш поширеними схемами обману, зареєстрованими на Полтавщині є купівля-продаж через мережу інтернет – 446 фактів; фішингові розсилки для отримання даних банківських карток громадян – 318 фактів; псевдопрацівники банків вимагають реквізити платіжних карток – 331 факт; «ваш родич» (близька людина) потрапив у ДТП, в лікарню, в поліцію – 43 факти; обмін грошей «старих на нові» – 14 фактів.
«Зі статистики видно, що майже 80% шахрайських дій вчинено із застосуванням адаптованих схем у мережі інтернет. В умовах воєнного стану набула актуальності схема з надання в оренду неіснуючого житла для людей, які приїжджають із зон бойових дій. Що роблять шахраї? Обіцяють людям надавати житло та просять певну передоплату, проте після отримання грошей зловмисники, як завжди відключають телефон», – зауважив начальник ГУНП у Полтавській області.
Євген Рогачов надав кілька корисних порад про те, як не стати жертвою шахраїв під час онлайн-покупок:
під час купівлі товару користуйтеся послугою «накладений платіж», щоб виключити шанси шахраїв привласнити кошти;
поцікавтеся у продавця характеристиками товару, попросіть його зробити реальні фото;
під час продажу товару не розголошуйте відомості вашого карткового рахунку (для проведення платежу достатньо повідомити 16-значний номер вашої картки);
отримавши фішинг-посилання, за жодних обставин не переходьте за ним і не вводьте реквізити та запитувану інформацію про банківську картку;
не розголошуйте персональні дані, дані банківських карт; купуйте лише у перевірених магазинах.
Довідково. При Полтавській обласній військовій адміністрації запрацював офіційний медіацентр. У ньому проводитимуть інформаційні заходи для представників медіа за участю правоохоронців, рятувальників, медиків, освітян та інших профільних фахівців із різних напрямів соціально-економічного, культурного, науково-технічного розвитку регіону.

 

 

 

 

Наверх ↑