З початку року до регіонального управління Держпраці надійшло 10 звернень від жителів Полтавщини – людей з інвалідністю

Версія для друкуВерсія для друку

Право на працю – одне з основних прав людини, визнаних міжнародними актами і чинним українським законодавством. Люди з інвалідністю мають таке саме право на працю, як і люди, що не мають інвалідності. На цьому під час брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини наголосила начальник відділу з питань праці південного регіону управління інспекційної діяльності у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Наталія Гуска.

«Люди з інвалідністю мають право на працю нарівні з іншими. Воно включає право на отримання можливості заробляти собі на життя працею, яку особа з інвалідністю вільно вибрала чи на яку вона вільно погодилась, в умовах, коли ринок праці та виробниче середовище є відкритими, інклюзивними та доступними», – говорить Наталія Гуска.

Підприємства, установи і організації за кошти Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю або за рішенням місцевої ради за рахунок власних коштів у разі потреби створюють спеціальні робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснюючи для цього адаптацію основного і додаткового обладнання, технічного оснащення і пристосування з урахуванням можливостей людей з інвалідністю.

«Роботодавці зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування людей з інвалідністю, зокрема спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації й забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю. Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях, Державна служба зайнятості сприяє в працевлаштуванні з умовою виконання роботи вдома», – зазначає Наталія Гуска.

З початку року до Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці надійшло 10 звернень від жителів області – осіб з інвалідністю щодо порушення трудового законодавства. Люди скаржилися на неправомірність звільнення, надання/ненадання відпусток, невиплату заробітної плати.

 

Наверх ↑