Ми пам'ятаємо трагедію минулих років

Версія для друкуВерсія для друку

 

Ми пам'ятаємо трагедію минулих років

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день глибокої скорботи і туги за мільйонами обірваних життів наших земляків . Щороку в третю неділю травня по всій Україні проводяться різноманітні заходи, присвячені пам’яті про страшні події, які відбулися в історії нашої країни.

Традиційно, вшанувати закатованих, розстріляних синів і доньок України до пам'ятного знаку  «Жертвам Сталінських репресій» прийшло чимало небайдужих людей.

 Сьогодні, 18 травня,  відбувся меморіальний захід,   у якому  взяли участь  виконувач обов'язків голови райдержадміністрації Олександр ТЮТЮННИК, керівники міста на чолі з міським головою Віталієм Малецьким, депутати міської ради, керівники та працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники підприємств і установ  міста,  учнівська молодь, громадські активісти.

Під час мітингу,  згадали безвинних жертв  політичних репресій, наголошуючи на тому, що  політичні терори в Україні були засуджені прогресивним людством і визнані злочином проти нашого народу. На жаль, в Україні чимало  родин, які  постраждали за  прагнення  до  свободи та незалежності своєї держави. Кращих представників  української нації було жорстоко  покарано та знищено. 

 

Про події, що відбувалися в нашому місті в роки Великого терору, розповіла автор нещодавно презентованої книги «Хотілося б усіх поіменно назвати» Лідія Гришко. У цій книзі зібрані  історичні документи, спогади рідних про жителів Кременчука та Кременчуцького району, які постраждали від політичних репресій, були закатовані в таборах, розстріляні чи просто зникли безвісти. До книги увійшло понад 3 тисячі імен наших земляків.

Панахиду за душами невинно убієнних українців відслужив Настоятель Свято-Миколаївського собору отець Володимир.

Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам'ять тих, хто постраждав під час репресій.

На знак скорботи і поваги  усі присутні  поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Сталінських репресій» .

 

Наверх ↑