Пандемія показала надважливу роль сімейного лікаря в житті кожного з нас

Версія для друкуВерсія для друку

Пандемія показала надважливу роль сімейного лікаря в житті кожного з нас

Тому, ми попросили поділитися досвідом сімейну лікарку Daryna Dmytriievska і розповісти чому важливо обрати собі сімейного лікаря й довіряти йому.

Перші симптоми COVID-19 та звичайного ГРВІ — майже однакові

У «доковідні часи» температура, біль у горлі, кашель, ломота в тілі, біль в очах, головний біль тощо були симптомами звичайного ГРВІ. У багатьох випадках, маючи доказові знання (від того ж сімейного лікаря), люди лікувалися самостійно. Але COVID-19 тим і небезпечний, що не має специфічних симптомів і до того ж має доволі великий інкубаційний період — до 14 днів. Дослідження науковців американського центру контролю та профілактики хвороб показують, що принаймні 50 % передачі хвороби — від безсимптомних чи тих, у кого симптоми настають згодом (https://cutt.ly/oW1XS4K).

Відповідно, якщо у вас з’явились ознаки звичайної застуди — зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо лікар запідозрить коронавірусну хворобу — за потреби направить вас на ПЛР-тестування, або ж на місці зробить вам експрес-тест на визначення антигену до SARS-CoV–2.

Виявлення COVID-19 врятує не лише ваше життя

Сімейний лікар має знати, хто з його пацієнтів хворіє, їхні симптоми, як розвивається захворювання, щоб у разі потреби призначити більш специфічне лікування. Вчасне виявлення і призначення лікування може частково запобігти важким наслідкам. Це також може зменшити навантаження на стаціонари, що дуже важливо в часи збільшення захворюваності.

Вчасне виявлення COVID-19 також надзвичайно важливе для епідеміологів. Вони зможуть провести епідрозслідування, виявити тих, з ким ви контактували, попередити їх і таким чином запобігти поширенню хвороби.

Це важливо і для статистики. Для того, щоб адекватно оцінювати ситуацію в країні, у МОЗі мають знати максимально точну картину із захворюваністю.

Тести на антитіла робити самостійно не потрібно

Тести на антитіла можна робити хіба для того, щоби підтвердити наявність хвороби постфактум. Для діагностики вони не мають ніякого сенсу.

На порозі нового спалаху: вакцинуйтеся й бережіть себе

Осінь — період спалаху гострих респіраторних вірусних захворювань. Зараз у світі домінує коронавірус штаму «Дельта». Він передається щонайменше вдвічі швидше за «дикий» штам, з якого все почалося. Також хворі Дельтою частіше потребують госпіталізації. Проте вакцинація майже на 100 відсотків убезпечить вас від важкого перебігу хвороби та врятує ваше життя.

Будьте на контакті з вашим лікарем. Заздалегідь проконсультуйтеся з ним, щоби знати, як поводитися за появи перших підозр на хворобу, і пам’ятайте: наше життя та здоров’я — це зараз наша спільна відповідальність. Носіть маски, тримайте дистанцію, мийте руки та будьте гарнюнями і вакцинуйтеся від COVID-19 та грипу.

 

 

Наверх ↑