Дифтерія вже в Україні: все, що треба знати про небезпечну хворобу!

Версія для друкуВерсія для друку

Дифтерія вже в Україні: все, що треба знати про небезпечну хворобу!

Вслід за спалахом кору, яким тільки за перші 9 місяців 2019 року перехворіло більше 58 000 людей, в Україну повернулась дифтерія.

"Дифтерія прийде обов'язково. Це не кір, це гірше", - ще кілька років тому прогнозував лікар Євген Комаровський і закликав всіх дорослих і дітей робити щеплення.

Саме низьким рівнем захисту населення лікарі пояснюють нові спалахи захворювання. За даними Центру громадського здоров'я, за дев'ять місяців 2019 року, щепленими від дифтерії є лише 59 % дітей до року та 52 % дорослих.

Українські лікарі дуже добре знають, якою небезпечною може бути дифтерія. У 90-ті роки через масову відмову від вакцинацій Україна вже пережила епідемію дифтерії. Тоді, за даними МОЗ, захворіли 20 тис. людей, а майже 700 померли.

 Станом на 28 жовтня 2019 року  в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії, із яких 18 – протягом жовтня.

П’ять випадків дифтерії підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

Перший випадок дифтерії стався першого серпня - захворіла 21-річна фармацевтка з Хмельницького. Вона вакцинувалася у дитинстві, але пропустила планове щеплення у 16 років.

В середині жовтня в м. Ужгороді з симптомами дифтерії шпиталізували 15 іноземних студентів.

Потім на дифтерію захворів дев’ятирічний учень одного з ліцеїв Києва.

Днями МОЗ повідомило про лабораторно підтверджений випадок дифтерії у 47-річного жителя Тернопільської області. Він вакцинувався два роки тому, але невідомо, чи мав щеплення до цього. Проте у МОЗ зазначають, що введена 2017 року вакцина таки запобігла ускладненням.

Випадки дифтерії в Україні:

2011 рік - 8 випадків

2012р. - 5 випадків

2013р. - 6 випадків

2014р. - 4 випадки

2015р. - 2 випадки

2016р. - 4 випадки

2017р. - 0 випадків

2018р. - 10 випадків

Як можна захворіти на дифтерію?

Збудником хвороби є дифтерійна паличка, яка виробляє токсин. Вона дуже стійка і може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб.

Джерело інфекції - хвора людина або носій збудника. Інкубаційний період захворювання - від 3 до 10 днів. Тобто в цей час людина може заражати інших і навіть про це не знати.

Збудник передається переважно повітряно-крапельним шляхом  рідше через предмети побуту, якими користувався хворий.

Які симптоми дифтерії?

Перші симптоми дифтерії нагадують ангіну: підвищення температури, біль у горлі, ускладнення дихання та ковтання, осиплість голосу. Проте одна із головних ознак – це наліт на уражених інфекцією органах. Зазвичай – це мигдалини.

Перші 2-3 дні захворювання цей наліт буде білого кольору, але з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо хворий спробує видалити цей наліт, то утвориться рана, яка почне кровоточити, але через деякий час на цьому місці знову з’явиться сіро-білий наліт.

Крім того, при захворюванні дифтерією з'являється специфічний запах з рота, збільшуються лімфатичні вузли та набрякає слизова оболонка носоглотки.

Як врятувати себе від дифтерії?

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих.

Важкий перебіг хвороби можливий за відсутності антитіл до токсину, які виробляються завдяки щепленню.

Згідно із календарем профілактичних щеплень, у 2; 4 та 6 місяців дітям роблять щеплення вакциною АКДП. Ревакцинацію проводять у 18 місяців та у 6 років. Потім у 16 років щеплення робиться вакцинацією АДП-М, а після цього ревакцинацію треба повторювати кожні 10 років.

При цьому, як зазначають у Центрі громадського здоров'я, вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через 1-1,5 років не гарантує захист від інфікування, але хвороба у щеплених людей буде протікати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень.

За статистикою, 50 з 1000 інфікованих помирають. Саме через високу смертніть дифтерію важають небезпечнішою за кір.Навіть попри своєчасне лікування, близько 20% хворих помирають. Натомість вакцинація проти дифтерії дуже ефективна, вона запобігає розвитку захворювання та ускладнень.

Тому, Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає всіх прийти до сімейного лікаря і зробити щеплення, це безкоштовно. За даними МОЗ, в Україні є вдосталь вакцин.

Бережіть себе, своє здоров`я та здоров`я ваших дітей і рідних!

 

 

 

 

Наверх ↑