Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби повідомляє!

Версія для друкуВерсія для друку

Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби повідомляє!

Вимоги до меду

1. Ці Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

2. Ці Вимоги застосовуються до призначених для споживання людиною продуктів, визначених у підпунктах 1 - 6 та підпунктах 8, 11, 13 - 15 пункту 3 цих Вимог.

3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:

1) злитий мед - мед, отриманий завдяки його стіканню з розпечатаних стільників, що не містять розплоду;

2) квітковий або нектарний мед - мед, отриманий з нектару рослин;

3) мед для кондитерських виробів - мед, який може бути перегрітим та/або мати показник гідроксиметилфурфуролу більше ніж 40 мг/кг. Такий мед може мати сторонній смак чи запах, притаманні перегрітому меду;

4) мед монофлорний квітковий (нектарний) - мед, у якому переважають пилкові зерна одного виду рослин у кількості не менше ніж 30 % для всіх видів меду, а для меду з акації та липи - не менше ніж 20 %;

5) мед - натуральна солодка речовина, вироблена бджолами Apis mellifera шляхом сполучення з власними особливими речовинами нектару рослин або секреції живих частин рослин чи виділень комах, що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин, які збирають бджоли, з подальшим відкладенням, зневодненням, зберіганням для дозрівання у стільниках;

6) мед поліфлорний квітковий (нектарний) - мед, який містить пилкові зерна кількох видів рослин у кількості менше ніж 30 % для всіх видів меду, а для меду із акації та липи - менше ніж 20 %;

7) механічна домішка - видимі природні та сторонні небажані домішки, а саме: мертві бджоли та їх частки, личинки бджіл, шматочки стільників, зола, пил, пісок, солома, волосся, рослинні волокна тощо;

8) падевий мед - мед, отриманий переважно з виділень комах (Hemiptera), що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин або із секрецій живих частин рослини;

9) переробка - будь-який процес, що істотно змінює первинний харчовий продукт, у тому числі нагрівання, коптіння, консервування, дозрівання, сушіння, екстракція, екструзія або комбінація зазначених процесів;

10) пилкове зерно - чоловіча статева клітина (гаметофіт), яка розвивається у пиляках тичинок насінних рослин;

11) пресований мед - мед, отриманий шляхом пресування стільників, що не містять розплоду, із застосуванням помірного нагріву не більше ніж до 45° C або без нього;

12) пролін - вільна амінокислота, яка потрапляє в мед із нектару квітів, пилкових зерен, виробляється бджолами і в значній кількості міститься в меду;

13) стільники в меду - мед, що містить один або більше шматків стільникового меду;

14) стільниковий мед - мед, який бджоли зберігають у комірках новозбудованих стільників, що не містять розплоду або вощини, виготовленої лише з бджолиного воску, і який продають у запечатаних цільних стільниках або частинах таких стільників;

15) центрифужний (екстрагований) мед - мед, отриманий шляхом центрифугування розпечатаних стільників, що не містять розплоду.

4. Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:

складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;

колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;

- консистенція може бути рідкою, в'язкою, дуже в'язкою, щільною;

- кристалізація - від дрібно-до крупнозернистої;

- смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків;

- аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.

Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

Інші критерії складу меду визначено в додатку до цих Вимог.

5. До меду, що маркується словом "мед", придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.

6. Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

Вимоги цього пункту не застосовуються до меду для кондитерських виробів, окрім вимог щодо відсутності у меду сторонніх органічних та неорганічних речовин і ознак бродіння.

Мед для кондитерських виробів дозволяється використовувати як інгредієнт у харчових продуктах, які потім піддаються переробці, та у продуктах, які не підпадають під визначення "харчовий продукт".

7. Вилучення механічної домішки з меду дозволено у спосіб, що унеможливлює вилучення пилкових зерен та інших притаманних меду складових.

8. За походженням мед поділяють на нектарний (квітковий) та падевий мед.

9. За способом виробництва мед поділяють на стільниковий мед, стільники в меду, злитий мед, центрифужний (екстрагований) мед, пресований мед.

10. За вмістом пилкових зерен мед поділяють на мед монофлорний квітковий (нектарний) та мед поліфлорний квітковий (нектарний).

11. При маркуванні слово "мед" дозволяється зазначати для продукту, визначеного в підпункті 5 пункту 3 цих Вимог, який відповідає цим Вимогам та критеріям складу меду, визначеним додатком до цих Вимог.

Продукти, визначені в підпунктах 1, 2, 5, 6, 8, 11, 15 пункту 3 цих Вимог, які відповідають цим Вимогам та критеріям складу меду, що є додатком до цих Вимог, можуть маркуватися як згідно з термінами, визначеними в підпунктах 1, 2, 5, 6, 8, 11, 15 пункту 3 цих Вимог, так і словом "мед".

Маркування продуктів, визначених у підпунктах 1, 2, 5, 6, 8, 11, 13 - 15 пункту 3 цих Вимог, які відповідають цим Вимогам та критеріям складу меду, може доповнюватися інформацією щодо квіткового або рослинного походження, якщо продукт повністю або в основному походить із зазначеного джерела та має його органолептичні, фізико-хімічні та мікроскопічні характеристики.

Маркування зазначених продуктів може бути доповнено інформацією про спеціальні критерії якості.

На етикетці меду для кондитерських виробів поряд із його назвою має бути зазначено: "призначений лише для продуктів, які підлягають переробці".

Якщо мед для кондитерських виробів було використано як інгредієнт у складі харчового продукту, у назві такого харчового продукту дозволяється використовувати термін "мед" замість терміна "мед для кондитерських виробів", а у складі цього харчового продукту потрібно зазначати термін "мед для кондитерських виробів".

Крім того, маркування меду має містити інформацію про країну/країни походження, у якій/яких було зібрано мед.

Наверх ↑