Як уникнути порушень прав людини при затриманні говорили під час вебінару у Полтаві

Версія для друкуВерсія для друку

Як уникнути порушень прав людини  при затриманні  говорили  під час вебінару у Полтаві

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбулася міжрегіональна відеоконференція  на тему: «Основні порушення прав людини в діяльності Національної поліції України, виявлені під час здійснення моніторингових візитів національного превентивного механізму».

Модератором заходу виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Захід мав на меті поінформувати про основні порушення прав людини в діяльності   Національної поліції, виявлені під час здійснення моніторингових візитів національного превентивного механізму в Україні, особливості комунікації представників правоохоронних органів та системи БПД області, проведення спільних звірок, спільно навчальних та комунікативних заходів з метою недопущення порушень прав затриманих осіб.

 За словами очільника системи БПД області,  Регіональним центром щоквартально інформується прокуратура Полтавської області про виявлені порушення  прав затриманих правоохоронними органами. За результатами розгляду інформацій Регіонального центру прокуратурою області вживаються заходи реагування. Підписання Меморандуму про співпрацю з Головним управлінням Національної поліції України у Полтавській області  покращило взаємодію  з питань забезпечення права громадян на безоплатну правову допомогу. Кількість випадків несвоєчасного інформування Регіонального центру різко скоротилася.

 «Національний превентивний механізм та система БПД працюють над єдиним завданням - захист прав людини. Важливою є  консолідація всіх зацікавлених сторін задля того, щоб права громадян дотримувалися, а затримані особи могли належним чином реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу».  -  додав Олександр Черчатий.

Спікери розповіли про результати незалежних відвідувань місць несвободи,  де утримуються чи можуть утримуватися особи, позбавлені волі, за розпорядженням державного органу чи за його вказівкою, або з його відома чи мовчазної згоди, як здійснюється захист таких осіб  катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, які найбільш типові порушення прав людини  вчинені працівниками правоохоронних органів та яка робота проводиться задля їх усунення та недопущення у подальшому.

«Порушення права на захист від катувань, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання Найбільші ризики бути підданим катуванню, жорстокому або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню виникають від самого початку затримання, тобто від моменту, коли особа є зобов’язаною залишатися поруч із працівниками правоохоронних органів. Тому з цього моменту затриманій особі мають бути забезпечені мінімальні процесуальні гарантії, що є запобіжниками проти катувань (право особи повідомити про факт свого затримання, право особи на захист і право вимагати медичного обстеження лікарем за власним вибором). Ці права мають застосуватися від самого початку затримання. Незважаючи на гарантоване Загальною декларацією прав людини та Конституцією України право людини на захист від катувань, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання, результати моніторингу свідчать про те, що в діяльності окремих органів та підрозділів НПУ це явище і надалі існує», - розпочала свою доповідь  - регіональна координаторка  Уповноваженого ВРУ в Полтавській області Віра Яковенко.

Вона презентувала результати моніторингу дотримання прав людини в органах, діяльність яких спрямовується та координується Міністерством внутрішніх справ України та навела конкретні приклади порушень прав людини під час моніторингових візитів до місць несвободи.

. У числі спікерів представники системи БПД області,  Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, секторів конвойної служби  та організації контролю  за дотриманням забезпечення діяльності місць тимчасового тримання, патрульної поліції, старша  інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією в Полтавській області Управління дотримання прав людини Національної поліції України.

Переглянути запис вебінару можна за наступним посиланням https://www.youtube.com/watch?v=SUsVMAfQafM&feature=youtu.be

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (0536) 75- 75- 20

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

  

 

 

Наверх ↑